İnsan hakları kuruluşu “Moskova Helsinki Grubu” kapatıldı
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cuma, Ocak 27 2023
Moskova Şehir Mahkemesi Rusyan’ın 50 yıllık insan hakları kuruluşu olan Moskova Helsinki Grubu’nun kapatılması yönünde karar verdi.

SAMANYOLUHABER.COM- MOSKOVA
Moskova Şehir Mahkemesi, soğuk savaş döneminde, 1976 yılında Rus muhalifler tarafından kurulan ve desteklenen Moskova Helsinki Grubu'nu tasfiye kararı aldı.
Moskova Helsinki Grubu'nu temsil eden avukat Henry Reznik TASS'a verdiği demeçte, karara itiraz edeceklerini söyledi. Reznik, "Adalet Bakanlığı'nın bir yıl önce açtığı davayı onaylayan mahkeme kararı hukuka aykırıdır ve haliyle temyize gideceğiz, mücadeleye devam edeceğiz ve tüm davaları gözden geçireceğiz" dedi.
Rusya'daki en eski insan hakları örgütü olan Moskova Helsinki Grubu'nu 1976'dan beri çalışıyor. Tasfiye davası Adalet Bakanlığı tarafından geçen yıl sonunda açılmıştı. Karara ulusal ve uluslararası tepkiler gelmeye başladı.
Avrupa Birliği diplomasi şefi Josep Borrell Twitter’dan yaptığı açıklamada “Kremlin Ukrayna’daki saldırganlığını kendi ülkesinde siyasi baskıya dönüştürüyor, insan hakları savunucularını susturuyor, sivil toplumu ve otoriterliği ve savaşı reddeden sesleri bastırıyor” dedi.
Moskova Helsinki Grubu 1976'da çalışmaya başladı, SSCB'deki ilk insan hakları örgütü özelliği taşımaktadır. Bir grup insan hakları aktivisti tarafından hukuki, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer insan hak ve özgürlüklerine uyulması maksatlı, Helsinki Anlaşmalarının uygulanmasını teşvik etmek için oluşturulmuştur. Örgüt, 1997'den beri Rusya'daki insan hakları seviyesine ilişkin yıllık raporlar yayınlıyor ve 2009'dan beri Avrupa İnsan Hakları Ödülü'nü veriyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasını anlattı: 'Ağlamaya başladı hepimiz etkilendik'2.Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsrail'e verdim"3.Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlığını paylaştı diye...4.Muharrem Sarıkaya işten atıldı!: Kameramanı tokatlamıştı!5.Almanya işsizlik yardımını zorlaştırıyor
6.Savaşa hazırlanıyor: Almanya 50 milyar avroluk dev bütçe onayı7.Tutuklandı: Ela Rümeysa Cebeci ifadesinden sonra nezarete alındı!8.Geri dönüyor: İngiltere'den AB ayrılık sürecinde bazı başlıklarda dönüş!9.Soylu'nun 'sağ kolu' da aralarında: 235 emniyet müdürü emekli edildi10.Emekli Erdoğan Saray'da, emekli vatandaş otogarda!

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Buğra Gökce trajik Mehmet Akif Ersoy karşılaşmasın...

Trump'tan kritik açıklama: "Golan Tepeleri'ni İsra...

Milletvekili şokta: Erdoğan'ın 1994'teki mal varlı...

Muharrem Sarıkaya işten atıldı!: Kameramanı tokatl...

Almanya işsizlik yardımını zorlaştırıyor


