NEW YORK (CİHAN)- New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nın yasağına rağmen Esed rejiminin muhaliflerin üzerine varil bombası yağdırdığını bildirdi.
HRW uzmanları Lama Fakih, Philippe Bolopion ve Nadim Houry, New York'ta Birleşmiş Milletler merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Suriye'de hükümetin geçtiğimiz bir yıl içinde yaptığı varil bombalı saldırıların görüntü ve uydu fotoğraflarını paylaşan HRW yetkilileri, Esed güçlerinin sivilleri hedef aldığına dikkat çekti. HRW, muhaliflerin kontrolünde olan Dara ve Halep'te BMGK'nın varil bombasının kullanımını yasaklayan kararından sonra 450 farklı bölgeye Esed güçlerinin havayolu ile varil bombalı saldırı düzenlediğine dikkat çekti. BMGK'nın 2013'te aldığı 2139 sayılı karara rağmen varil bombalı saldırılar sonucu 22 Şubat tarihine kadar 6 bin 163 insanın hayatını yitirdiği kaydedildi. Aynı dönem içinde yaşanan can kayıplarından 1892'sinin çocuk, 1720'sinin ise kadın olduğu vurgulandı.
Raporda, Esed güçlerinin özellikle halkın yoğun olduğu sağlık ocakları, pazar alanları, marketler ve camilere yönelik varil bombası saldırıları düzenlediği yazıldı. Varil bombasının düştüğü alanlarda büyük can ve mal kayıplarına yol açtığına işaret eden HRW, raporunda saldırlarla tahrip edilen cami, hastane ve diğer sivil yaşam alanlarının uydu fotoğrafları ile görüntülerini paylaştı. Varil bombası ile yapılan saldırıları yer, tarih, hatta saatlerine kadar belirlediklerini açıklayan HRW, raporun olay yerinde ve saldırıya maruz kalmış çok sayıda insanla görüşülerek hazırlandığını duyurdu.
"BM HİÇBİRŞEY YAPMIYOR"
HRW'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Nadim Houry, "Güvenlik Konseyi, varil bombalı saldırıları yasaklayan kararına rağmen geçtiğimiz bir yıl süresince Esed'in cani hava bombardımanına karşı hiçbir şey yapmadı" dedi.
BMGK'nın Esed rejimine ve diğer silahlı gruplara karşı almış olduğu silah ambargosunun da uygulanmadığını anlatan HRW yetkilileri, BMGK'nın göz göre göre uluslararası hukukun ihlal edilmesine seyirci kaldığına dikkat çekti. Suriye'de Şam hükümeti gibi diğer silahlı grupların da insan haklarını ihlal ettiği belirtilen raporda, BM Güvenlik Konseyi'ne silah ambargosunun uygulanması çağrısı yapıldı. HRW raporunda, "Ambargoya rağmen, uluslararası hukuku ihlal edip Esed rejimine yeni helikopterler sağlayan veya bunların servis (tamir) ihtiyaçlarını dışarıdan sağlayanlara karşı tedbirler alınırsa Suriye hükümetinin varil bombası saldırıları sınırlanabilir. Masum insanların kendi hükümetleri tarafından katledilmesi durdurulmalı. Batı ve gelişmekte olan ülkeler, Suriye hükümetinin ölümcül suçlarını durdurmak için Rusya ile Çin üzerinde baskıyı artırmalıdır" denildi. CİHAN