İnsan Hakları Derneği, iktidarı iletişim özgürlüğüne saygıya davet etti


İnsan Hakları Derneği (İHD) yönetimi, Koza İpek grubuna yapılan baskıların kabul edilemez olduğuna işaret ederek, "Yargı organlarının yayıncılık alanında bir uzmanlıkları, görev ve yetkileri bulunmamaktadır. Daha soruşturma aşamasında medya organlarına el konulması, işletilmesinin engellenmesi ve yönetilmeye başlanması uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırıdır. Siyasi iktidarı ve soruşturma organlarını insan haklarına özel olarak da iletişim özgürlüğüne saygıya davet ediyoruz." dedi.

İfade özgürlüğü konusunda iki temel ulusal üstü insan hakları belgesini siyasi iktidara ve soruşturma ve yargı kurumlarına hatırlatan İHD yönetimi, şunları dile getirdi: "İlki İnsan hakları Evrensel Bildirisi'nin 19. maddesi ve ikincisi Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesidir. Her iki belgede yer alan düzenlemeler, habere, bilgiye ulaşma, yayma ve bunları ifade etmeyi insan hakkı sayar. Bu hak herkesin hakkıdır. Yazılı ve görsel basın üzerindeki baskılar, sansür ya da soruşturma, kovuşturma ve davalar, hem medya üzerindeki baskı anlamına gelir hem de halkın haber alma ve ifade etme hakları üzerinde baskı uygulamak anlamına gelir."

İÇ HUKUK İLKELERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

İç hukuk bakımından da bazı ilkeleri hatırlatılan açıklamada, "Anayasa'nın 2. maddesine göre Türkiye demokratik bir ülkedir. Türkiye hukuk devletidir. Anayasa'daki bu düzenlemeleri Avrupa İnsan hakları Mahkemesi açısından da değerlendirmek gerekir. Çoğulculuk demokrasinin olmazsa olmaz unsurudur. Çoğulculuk farklı fikirlere sahip olmayı ve bunu ifade etmeyi içerir.

Bu fikirlerin ifade edilmesinin sınırlandırılması konusunda keyfi tasarruflarda bulunulamaz. O nedenle de anayasanın 13. maddesinde ifade özgürlüğünü sınırlamada tek tek sınırlama ölçütleri sayılmıştır. Sayılanlar dışındaki sebeplerle ifade özgürlüğü sınırlandırılamaz. Bu konuda uygulanacak temel ilke de Anayasa'nın 90. maddesindeki insan hakları ile ilgili sözleşmelere göndermeden hareketle de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve bu sözleşmeye göre yapılandırılmış olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarıdır. Yine anayasanın 26. maddesi ifade özgürlüğünü insan hakkı olarak tanır. Anayasanın 30. maddesi ise basın yayın organlarına, araçlarına el konulamayacağına amirdir (MADDE 30- (Değişik: 7/5/2004-5170/4 md.) Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz.)." bilgisi aktarıldı.

"YARGI ORGANLARININ YAYINCILIK ALANINDA BİR UZMANLIKLARI, GÖREV VE YETKİLERİ YOK"

"İpek Medya grubuna yönelik baskılar kabul edilemez." vurusunu yapan İHD, "Kanaltürk ve Bugün yayın organlarına, sahip ve çalışan gazetecilere yönelik muameleler(keyfi gözaltılar, kelepçe işkencesi ve hakaretler, onur kırıcı, aşağılayıcı muameleler) kabul edilemez. Bu baskıları biz demokrasiye, ifade özgürlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine yapılan baskılar olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Yargı organlarının yayıncılık alanında bir uzmanlıkları, görev ve yetkileri bulunmamaktadır. Daha soruşturma aşamasında medya organlarına el konulması, işletilmesinin engellenmesi ve yönetilmeye başlanması uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırıdır. Siyasi iktidarı ve soruşturma organlarını insan haklarına özel olarak da iletişim özgürlüğüne saygıya davet ediyoruz." çağrısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber İnsan Hakları Derneği, iktidarı iletişim özgürlüğüne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER