İngiltere'de parlamento, hükümete Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleme yetkisi verdi. Gece geç saatlerde yapılan oylamada, 397 milletvekili önerinin kabulü yönünde oy kullandı, 223 milletvekili karşı çıktı.
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın parlamentoda dün başlattığı ve yaklaşık 11 saat süren oturumda, IŞİD'in Suriye'deki hedeflerine ABD öncülüğünde düzenlenen hava saldırılarına ülkesinin katılmasına izin veren tezkere kararı, 397 milletvekilinin evet demesiyle onaylanmış oldu. Bu arada İngiltere hükümeti, hava saldırılarına ilişkin yapılan esas oylama öncesi de Ada'nın Suriye'de IŞİD'le mücadele çerçevesinde askeri harekat girişimi için önerilen yasa değişikliğini 211'e karşı 390 oyla reddetti.
Başbakan Cameron, Paris'teki terör saldırılarının ardından İngiltere'nin de ABD öncülüğünde düzenlenen hava operasyonlarına katılmasını istiyordu. İngiliz lider, daha önce yaptığı açıklamalarda hava saldırılarına onay verileceğine emin olmadan parlamentoda herhangi bir oylamaya gidilmeyeceğini söylemişti.
Bu arada, ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise yürütülen operasyonların bölgedeki koşulları daha kötüye sürükleyeceğini ve birçok sivilin ölümüne neden olacağını savundu. Ancak Corbyn, parti içinde tezkerenin onaylanması için oylamaya katılacak milletvekillerine müdahale etmeyeceğini ifade etmişti.
DIŞİŞLERİ BAKANI HAMMOND: OPERASYONLAR HEMEN BAŞLAYABİLİR
İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, parlamentodan çıkan tezkere kararının ardından Suriye'de yürütülecek hava operasyonlarına ilişkin detaylı bilgi verilmeyeceğini, ancak operasyonların en kısa sürede başlayacağının sinyalini verdi. İngiltere, 2014'ün Eylül ayından beri ABD öncülüğündeki koalisyonun sadece Irak'taki IŞİD hedeflerine düzenlediği hava saldırılarına katılıyordu. Bugün Avam Kamarası'nda olduğu gibi Irak'ın bombalanmasına karar verilen tezkere, 43'e karşı 524 oyla kabul edilmişti. CİHAN