İngiliz basını, Türkiye ve Rusya arasında devam eden gerginliği sayfalarına taşımaya devam ediyor.
İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times, Suriye'deki savaşın uluslararası bir boyut kazandığını belirterek, birbirlerine karşıt saflarda yer alan Türkiye ve Rusya'nın, doğrudan birbirleriyle çatışmaya girme ihtimalinin arttığı yorumunu yaptı. Gazete, "İki ülke arasında, diğerinin desteklediği isyancı örgütlere saldırmak suretiyle giderek büyüyen çatlak, Rusya'nın Ankara ile gerilimi artırarak, NATO'yu sarsmasından endişe duyan Batılı diplomatları alarma geçirdi." ifadelerini kullandı.
Üst düzey Avrupalı bir yetkilinin, "Rusya Başkanı Vladimir Putin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhaliflerine karşı gücünü sarsmak istediği" yorumuna yer verilen haberde, Putin'in Türkiye'ye çok öfkeli olduğu ve söz konusu durumun "çok ciddi" olduğu aktarıldı.
GUARDIAN: TÜRKİYE – RUSYA ARASINDAKİ GERİLİM BELİRLEYİCİ AŞAMADA
İngiliz The Guardian gazetesi de Türkiye'nin YPG'ye sürdürdüğü top atışlarının, "YPG'nin kuzeyde varlığını genişletmesi hem muhalifleri hem de Suriye'yle sınırında Kürtlerin hâkimiyet kurması" ihtimaline karşı alarma geçmesi olarak değerlendirdi. Haberde, Rusya'nın Türkiye'nin desteklediği isyancı grupları hedef aldığı ve bu nedenle YPG'ye yardım ettiği yazıldı.
Guardian, daha önce Suriye'nin kuzeyinde mevcut hiçbir savaşın, Türkiye'nin Suriyeli Kürtlere ve Rus destekçilerine karşı tavrı kadar, sıcak bir savaşa dönüştürme potansiyeline sahip olmadığını belirtti. Haberde, "Moskova, Kürtlerin Türkiye'nin yumuşak karnı olduğunu biliyor. Ama Suriye sınırında, Kürtlerin denetiminde olmayan küçük cepte yanlış adım atma tehlikesi çok büyük. Aynı koridor, zor durumdaki muhaliflere ve mültecilere son ikmal hattı. Türkiye'nin savaşı burada belirlenecek." denildi.
TIMES: ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI ÜLTİMATOM RİTÜELİ OLMADAN BAŞLAYABİLİR
The Times gazetesi ise Suriye'nin küresel güçleri, olası bir dünya savaşına sürekleyebileceğine dair bir analiz yazısına yer verdi. Gazete, "üçüncü dünya savaşının bir ültimatom ritüeli olmadan başlayabileceğini" yazdı.
Farklı güçlerin müttefiklerini korumak için yavaş yavaş gelmeleriyle savaşın sinyallerinin verilebileceği belirtilen analizde, Suriye'nin kuzey bölgesinin bu konuma çok yaklaştığı aktarıldı. Halep Savaşı'nın, Esad'ın geleceğinde belirleyici rol oynadığı vurgulanan haberde, bu yüzden Azez koridorunun çok önemli olduğu ifade edildi. CİHAN