IMF Başkanı’ndan piyasaları sarsacak kriz açıklaması

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen (70) kalan ömründe yeni bir ekonomik kriz beklemediğini açıklamıştı. Jellen’e cevap IMF Başkanı Christine Lagarde’dan geldi. IMF Başkanı Christine Lagarde yeni bir ekonomik kriz olabileceğini söyledi.

IMF Başkanı’ndan piyasaları sarsacak kriz açıklaması

CNBC’nin haberine göre Hırvatistan Merkez Bankası’yla IMF’in ortak düzenlediği bir etkinlikte konuşan Lagarde, “Uzun bir hayat sürmeyi umuyorum ve Jellen’a da aynısını diliyorum. Fakat ben yeni bir kriz olmayacağı üzerine bahse girmezdim. Bazı döngüler var. Yeni bir ekonomik kriz olabilir” dedi.

Finansal krizlerin genellikle beklenmeyen anlarda patlak verdiğinin altını çizen Lagarde, “Görevimiz maliye bakanlarını bu tip krizlere hazır tutmak. Finans sektörünü sürekli tehditlere karşı uyanık kılmak. Böylece gelen bir krize karşı direnebilirsiniz” açıklamasında bulundu.

2008 KRİZİNDE NE OLMUŞTU?

2000'li yıllar boyunca başta petrol olmak üzere bütün emtia ve tarım ürünleri fiyatlarında büyük bir yükseliş gözlendi. Çin ve Hindistan gibi yüksek nüfuslu ülkelerde gözlenen ekonomik büyüme bu ürünlere olan talebi arttırdı ve fiyatların yükselmesine neden oldu. 2008 yılında gıda fiyatları tarihin en yüksek düzeylerine ulaştı. Altın ve petrol gibi değerli maddeler de tarihinin en yüksek değerini kazanırken ABD dolarının değeri hemen hemen bütün diğer para birimleri karşısında önemli ölçüde düştü.

Buna paralel olarak 2008 yılında Amerika Birleşik Devletlerindeki taşınmaz mal piyasasında (özellikle konut fiyatlarında) büyük bir düşüş yaşandı. ABD'deki konut fiyatları 2000'li yıllar boyunca büyük bir yükselme göstermişti. Bu yükselmenin bir nedeni de kolaylıkla elde edilebilen tutulu satışlar (mortgage) idi. Sürekli olarak yükselen konut fiyatları piyasalarda aşırı derecede iyimser bir hava yaratmış, bankaların düşük gelirli ailelere konut almak için kolayca kredi sağlamalarına yol açmıştı. Konut fiyatları inişe geçince birden bire subprime mortgage (yüksek risk ve yüksek faizli kredi) denilen bu kredi piyasası çökmüş, kredi faizlerini ödeyemeyen düşük gelirli ailelerinin iflas etmelerine ve konutlarına el konmasına neden oldu.
2008 yılı ilerledikçe subprime mortgage krizinin sadece küçük bir kesimi değil, bütün ABD mali sistemini etkilediği anlaşıldı. Düşük gelirli ailelere yüksek riskli kredi açan bu kurumlar kredi akitlerini birleştirip paketleyerek borsalarda alınıp satılabilen tahviller haline getirmişler, yatırım bankaları ve ticaret bankalarına satmışlardı.
<< Önceki Haber IMF Başkanı’ndan piyasaları sarsacak kriz açıklaması Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER