İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve mazbatasını alan Millet İttifakı adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun görevi devralmasından sonra gözler Yüksek Seçim Kurulu'nun vereceği olası iptal kararına çevrildi.
Maltepe'deki sayıma ilişkin birleştirme tutanaklarının da işlendiği rakamlara göre, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım 4 milyon 156 bin 36 oy almış ve İmamoğlu'nun seçimi önde bitirdiği tescillenmişti.
AK Parti'nin, Maltepe'deki seçim tutanaklarına yönelik itirazı İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından değerlendirilerek reddedilmişti.
Ancak AK Parti 16 Nisan tarihinde 44 sayfalık dilekçeyle İstanbul il geneli için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) olağanüstü itirazda bulundu. İstanbul İl Seçim Kurulu bu itirazın ertesi günü Ekrem İmamoğlu'na mazbata vermesine rağmen YSK'nın İstanbul'daki yerel seçimleri iptal etmesi ve yeniden yapılmasına karar verme hakkı bulunuyor.
AK Parti'den 4 maddede itiraz
AK Partili yetkililerin itiraz dilekçesinde 4 ana iddia bulunuyor. AKP Genel Başkanı Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un açıklamasına göre 5 binden fazla döküm cetvelinde mühür, 694 tanesinde imza, 214 tanesinde ise hiçbir yazı bulunmuyor.
İtirazın ikinci ana maddesiyse kısıtlı seçmenler. AK Parti seçmen listelerinde asker, ölü, hükümlü ve madde ya da alkol bağımlılığı, akıl hastalığı gibi nedenlerle vesayet altında olmasından dolayı kısıtlı seçmen olarak nitelendirilen bir seçim bölgesinde oy kullanamayacak olanlarla ilgili de usulsüzlükler yapıldığını öne sürüyor.
Üçüncü büyük iddiaysa AK Parti'nin kayıp oy olarak nitelendirdiği oy kullanan seçmen ile oy pusulası sayısı arasında "ciddi farklar" bulunması.
Sandık kurul başkanlarının kamu görevlileri arasından seçileceği yönünde açık hüküm bulunmasına rağmen 62 bin sandık başkanı ve memur üyenin yaklaşık 19 bininin, kamu görevlisi olmadığının tespiti de dördüncü iddia olarak yer alıyor.
YSK bugüne kadar hangi seçimleri iptal etti?
YSK, son seçimde şu ana kadar kısıtlı seçmenin oy kullanması ve bu sayının sonuca etkili olması nedeniyle 3 ilçede yeniden seçim kararı aldı. Artvin'in Yusufeli, Denizli'nin Honaz ve Kırıkkale'nin Keskin ilçelerinde 2 Haziran'da yeniden seçim yapılacak.
Siyasi partilere tanınan olağanüstü itiraz hakkı, 26 Nisan 1961'de kabul edilen ve 2 Mayıs 1961 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Türk siyasi hayatına girdi.
298 sayılı Kanun'un 130. maddesi, "birleştirme tutanaklarının düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle itiraz edilebileceğini" hükme bağlıyor.
Daha önceki seçimlerde de itirazlar üzerine seçimin yenilenmesi kararları alınmıştı. YSK, 2014'teki yerel seçimlerde aralarında Yalova ve Ağrı'nın da olduğu 13 yerde seçimin yenilenmesine karar vermişti.
YSK, 2009'daki yerel seçimlerin ardından, çeşitli nedenlerle 30 belediye başkanlığı ile 11 beldede belediye meclisi üyeliğine ilişkin seçimlerin yenilenmesini kararlaştırmıştı.
(tr.euronews.com)