Sağlık Bakanlığı'nın aldığı karar gereği bugünden itibaren kanser ilaçlarının eczanelerden satışı yasaklandı.
Ancak birçok doktor, reçete yazdığı hastaları yine eczaneye gönderdi. Kanser hastaları, 'ilacı veremeyiz' cevabıyla eczanelerden eli boş döndü. Eczacılar ise, hastanelerin bu sisteme hazır olmadığını, daha ihalenin bile yapılmadığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı, bugün sabahtan itibaren yeni bir uygulamaya giderek, onkoloji ilaçlarının eczaneden satışını durdurdu. Onkoloji ağırlıklı çalıştıklarını belirten Eczacı Simge Güneş, "Bugün sabahtan itibaren gelen hiçbir hastamız ilacını alamadı. İlaçlar eski usulde reçete edilmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, normalde bize bir sıkıntı yaşanmayacağı söylemişti. Yargı da yürütmeyi durdurmuştu. Yatan hasta profilinde yazılması gerekiyor reçetelerin fakat ona hazır değil şu anda hastaneler. Çünkü fakülte hastaneleri bu uygulamaya geçmeyecek. Normal eski usulde devam edildiği için şu an ilaçlarını alamıyorlar. Hastanın ilacını alabilmesi için öncelikle hastanede yatış yapması gerekiyor. Reçetesine eczanede yoktur kaşesi basılması gerekiyor. Normal eski usul geldiği için reçeteleri karşılayamıyoruz." diye konuştu.
Eczaneye ilaç almaya gelen hastaların eli boş döndüğünü ifade eden Güneş, durumu şöyle özetledi: "Sistem ilaçları ödemiyor. Hastanelerden alabilirler sistem gereği ama hastaneler de buna hazır değil. Doktorlar da muhtemelen ne yapacaklarını bilmiyorlar. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hastalar mağdur. Kemoterapi kürleri erteleniyor. Sisteme giremeyince ilaç veremiyoruz. Pahalı olduğu için hastanın cebinden karşılayabileceği ilaç grubu değil bunlar. Hastalar şokta. Şuan tedavilerini alamıyorlar."
'İHALE AÇILMADIĞI İÇİN HASTANELERDE İLAÇ YOK'
Kemoterapi ilaçlarını bugün itibariyle veremediklerini belirten Eczacı Şehnaz Efeoğlu da, "Çünkü ilaçların hepsi negatif listeye düşmüş. Yatan hasta konumunda ödeniyor sadece. Hastalar, hastanede olmayan kemoterapi ilaçlarını bulmakta zorlanıyor. Bu sabahtan beri böyle bir kriz yaşıyoruz." dedi.
Normal şartlarda hastanın kemoterapi gördükten sonra hastaneden ayrıldığını anlatan Efeoğlu, şöyle devam etti: "Şimdi bu durumda yatan hasta statüsüne giriyorlar. Hasta orada yatak ücreti de ödeyerek o günkü işlevini görecek. Bu da ülkeye daha çok yük olacak. Normalde hastanede yatmadan tedavi gören poliklinik hastaları olduğu için normalde alınmayan yatak ücreti de alınmış olacak. İhale açılmadığı için hastanelerde ilaç yok ve hasta panik halinde."
Her zaman ilaç verdikleri hastaları bu sabah sisteme girdiklerinde, 'Raporlu hasta bilgisi bulunamadı' yazısıyla ya da 'ilaç yatan hastada ödenir' ibaresinin çıktığını söyleyen Efeoğlu, "Hastaya ilaç veremiyoruz. Hasta, eczane eczane ilaç arıyor. Bu sıkıntı sistemde olduğu için de hiçbir yerden bulamıyor. SGK, bu tür ilaçları 4H kapsamına almış. Bunlar da sadece yatan hasta kapsamındaki ilaçlar. Hastanın ilacı hastanede olmadığı zaman dışarıya çıkacak." ifadelerini kullandı.
Tedavisi gören Emel isimli kadın hasta da, "Daha önce ilaçlarımı eczaneden alıyordum. Şimdi bu son kemoterapide hastaneden vereceklerini söylediler. Bir kısmını tekrar eczanelerden alıyoruz paramızla. Bu durum da beni rahatsız ediyor. Ben eskiden bütün ilaçlarımı eczaneden alıyordum. En azından prospektüslerini (kullanım kılavuzu) okuyor, ilacımı görüyordum. Psikolojik olarak daha tatmin eden bir durumdu. Şimdi ikiye bölünmüş durumda. Dilerim bir çözüm bulunur. Hastanede kullanılan ilacı görmediğim için psikolojik olarak tatmin etmiyor beni. Soru işaretleri oluşuyor insanda." şeklinde sitem etti.
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, Sağlık Bakanlığı'nın bugünden itibaren kanser ilaçlarının eczanelerden teminini yasaklamasının hastaları mağdur edeceğini belirtti. Kanser ilaçlarıyla ilgili 1 milyar 200 milyon liralık bir pazar payı bulunduğunu kaydeden Güngör, "Devlet ve üniversite hastanelerinin döner sermayeleri güçlü değil. Güçlü olan özel hastaneler kanser tedavisinde ön plana çıkacak. Yoğunluk oraya kayınca da orada kuyruklar oluşmaya başlayacak." dedi.
CİHAN