İkinci Çipras hükümeti güven oyu aldı

İkinci Çipras hükümeti güven oyu aldı

Yunanistan'da 20 Eylül erken genel seçimlerinin ardından Aleksis Çipras liderliğinde kurulan Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) partilerinden oluşan koalisyon hükümeti parlamentodan güven oyu aldı. 300 milletvekilinden 299'u oylamaya katıldı. 155'i Syriza-ANEL'den oluşan iki partili koalisyona 'evet' dedi. 144 muhalefet partisi milletvekili ise 'hayır' oyu kullandı.

Seçimlerin ardından kurulan 2. Syriza-ANEL koalisyon hükümeti, 3 gün süren hükümet programı üzerindeki görüşmelerin ardından gece yarısından sonra yapılan oylamada güven oyu aldı. Açık oylama sonucunda hükümete 155 'evet' (Syriza 145 + ANEL 10), 144 ise 'hayır' oyu kullanıldı.

Güven oylamasında Syriza'dan Hüseyin Zeybek, Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf 'evet', Potami Partisi'nden İlhan Ahmet ise 'hayır' dedi. Güven oylamasına SYRIZA 145, Yeni Demokrasi Partisi 75, Altın Şafak 18, PASOK 17, KKE 15, POTAMİ 11, ANEL 10 ve Merkez Birliği Partisi 9 milletvekili ile katıldı.

ÇİPRAS: ÜLKENİN KÖKLÜ DEĞİŞİME İHTİYACI VAR

Oylama öncesi konuşan Çipras, "Bu meclis, önümüzdeki zorluklara rağmen 4 yıllık süreçte, ekonominin toparlandığı ve krizden çıkış meclisi olabilir" dedi.

Toplum ve politik sistemin ihtiyacı olan köklü değişimlerin 4 yılda yapılması gerektiğini kaydeden Çipras, ilk hedeflerinin Kasım ayı içerisinde kreditörler ile mutabakata varılan konulara ilişkin ile ilk değerlendirmenin sonuçlandırılması olduğunu söyledi. Yıl sonuna kadar bankaların yeniden sermayelendirilmeleri sürecini de aşmak istediklerini vurgulayan Yunan Başbakan, ardından dış borcun azaltılması görüşmelerine geçilebileceğini söyledi.

Koşulların yerine getirilmesiyle 2016'nın ilk yarısında ülkenin pozitif büyümeyi, uzun vadeli ekonomik istikrarı ve yabancı yatırımcının güvenini kazanmayı hedeflediklerini belirten Çipras, 2017'nin başında itibaren ise uluslararası piyasalardan borçlanmayı umduklarını ifade etti.

MEİMARAKİS: OLUMLU KONULARDA DESTEK VERECEĞİZ

Hükümet programı üzerindeki görüşmelerin ardından bir açıklama yapan ana muhalafet Yeni Demokrasi lideri Evangelos Meimarakis, "Başbakan Çipras'ın hükümet programı üzerinde ne söylediği önemli değil. Aynı zamanda sunduğu 2016 bütçe tasarısında vergi yağmuru, kesintiler, maaş ve emekli aylıklarında indirim, küçülme, açıklar ve işsizlik artışı var" dedi.

Bir gazetecinin "Haftaya parlamentoya tek madde halinde gelecek olan önlemlere ilişkin uygulama yasalarını onaylayacak mısınız?" sorusuna Maimarakis, "Yeni Demokrasi, olumlu olanları onaylayacak, olumsuz olanları ise onaylamayacak" ifadelerini kullandı.

48 ÖNLEM PARLAMENTOYA GELİYOR

Ağustos ayında kreditörler ile varılan, 3 yıl sürecek 86 milyar Euro'dan oluşan 3. Kurtarma Paketi anlaşması çerçevesinde kemer sıkma önlemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Önlemler, vergi artışı, bin Euro'nun üzerindeki emekli maaşlarından yüzde 11'lik kesinti, sigorta primlerinde artış, vatandaş ve firmalar tarafından bankalara ödenemeyen kredilerin akıbeti gibi konuları içeriyor.

Anlaşmanın sağlanması ile birlikte serbest bırakılan ilk 25 milyar Euro'luk mali desteğin devamı, önümüzdeki günlerde 48 kemer sıkma önleminden oluşan listenin parlamentodan geçirilmesine bağlı. Kreditörler, 2015 yılında oluşacak finansal bütçe açığının giderilmesi için de 2,5 milyar Euro tutarında tasarruf talebinde bulunuyor. Atina, kreditörlerin yapacağı yeni anlaşmanın gidişatına ilişkin ilk değerlendirmeden başarılı çıkarsa 3 milyar Euro'luk ikinci kredi dilimini de almaya hak kazanacak.

Önlemleri onaylayacak olan 300 üyeli parlamentoda hükümet, 155 vekil ile yetersiz bir çoğunluğa sahip. Kritik yasalar öncesi iktidar vekilleri üzerinde oluşturulması muhtemel baskıların fireye sebebiyet vermesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber İkinci Çipras hükümeti güven oyu aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER