Risale-i Nur'a göre kâinatın alkışladığı gece olan Regaib Gecesi'nin ardından yolunu gözlediğimiz, Hazreti Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in -Aleyhisssalatu Vesselam- Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen mübarek Mirac Gecesi, yarın gece (2 Nisan Gecesi) idrak edilecek.
Büyük İslam Alimi ve Mütefekkiri Bediüzzaman Said Nursi'nin 'İkinci bir Kadir Gecesi' olarak tarifleyerek ''Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar.'' ifadeleriyle önemine vurgu yaptığı Mirac gecesini ''Sizin Miracınızı tebrik ve Mirac Sahibinin (a.s.m.) sünnet-i seniyesine sizi ve bizi tam muvaffak eylemesine rahmet-i İlâhiyeden niyaz ediyoruz.'' sözleriyle tebrik ediyor.
"Allah'a yükseliş ve arınma" vesilesi olarak kabul edilen Miraç Gecesi, yarın idrak edilecek.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed -Aleyhissalatu Vesselam- Miraç gecesi, Cenab-ı Hakk'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve İlahi huzura yükseldi.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed -Aleyhissalatu Vesselam- yolculuğunda "Burak" adlı binekle seyahat etti.
Mirac hadisesi nasıl gerçekleşmiştir?
Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi. Ayrıca bu gece Allah Celle Celaluhu, Peygamberimiz Hazreti Muhammed'e -Aleyhissalatu Vesselam- insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.
Miraç’tan gelen manevî hediyeler
*İsra Sûresi’nin 22-39. ayetlerinde bahsedilen 12 İslâm prensibi.
*İyi amele niyetlenen kişiye -onu yapamasa bile- bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı, fakat kötü amele niyetlenen kişiye -onu yapmadığı müddetçe- hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesi.
*Miraç gecesi, Allah ile karşılıklı selâmlaşma ve sohbetlerinden bazı sözleri getirmiştir ki ‘Et-Tahiyyâtü’ olarak bütün namazlarda teşehhütte okunuyor. Böylece Miraç’ta Allah ve Resulü arasındaki o kutlu konuşma hatırlanıyor.
Bu gece nasıl idrak edilmeli
*Kur’ân-ı Kerim’i anlayarak okumalı. Özellikle İsra Sûresi, Necm Sûresi ilk ayetleri ve Bakara Sûresi son ayetleri tefsirleriyle birlikte okunabilir.
*Manevî hayatta diri kalabilmek için dinî içerikli okumalar yapılabilir.
*Peygamber Efendimiz’e (sas) salât ü selâmlar getirilmeli.
*Cevşen, Esmaü’l-Hüsna ve evrad ü ezkar ile meşgul olmalı.
*Kazalar, nafile namazlar kılınmalı.
*Tefekkürde bulunulmalı.
*Geçmişin ve nefsin muhasebesi yapılmalı.
*Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli.
*Peygamber duaları tekrarlanmalı. Mü’min kardeşlerimize ismen dualar edilmeli.
*Yakın çevre, akraba ve arkadaşlar arasındaki küslükler ortadan kaldırılmalı.
*Aile bireyleriyle birlikte günün mana ve ehemmiyeti hakkında sohbet yapılabilir.
*Hastalar, yaşlılar ziyaret edilebilir