DENİZLİ (CİHAN)- Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli ekonomisinin döviz kurlarındaki dalgalanmalardan çok etkilendiğini, il ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,09 gerilemesinin düşündürücü olduğunu söyledi.
DTO 2015 yılı Şubat ayı Meclis Toplantısı'nda Başkan Özer, ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirme yaptı. Özer, küresel finans piyasalarında olumlu yönde gelişmeler yaşandığını, ABD ekonomisinin gelişmesini sürdürdüğünü ifade etti. Özer, "Doların diğer önemli para birimleri karşısında önemli ölçüde değer kazanması, ülkelerin rekabet güçlerini etkilemektedir. Ülkeler güçlü dolar karşısında rekabet güçlerini korumak, sermaye akımlarından olumsuz etkilenmemek için kur ve faiz politikalarında önemli değişikliklere gitmektedir. İsviçre Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası ve Danimarka Merkez Bankaları kur ve faiz politikalarını önemli ölçüde değiştirmişlerdir. İngiltere Ekonomisi normalleşmede başarılı olmuştur. Yen ve Euro'nun dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetmesinin sonuçları önümüzdeki aylarda ortaya çıkacaktır." dedi.
Küresel piyasalardaki konjonktürün de etkisiyle 2014 yılı cari açığının 45,6 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin, ekonomik anlamda olumlu gelişme olarak değerlendirilebileceğini belirten Özer, "Petrol fiyatlarının düşmesi, önümüzdeki aylarda cari açığın daha da azalabileceği beklentisini artırmaktadır. Küresel sermaye piyasalarındaki likidite bolluğunun devam etmesi dış finans sorunlarının kolay aşılacağını göstermektedir. Fakat ihracat yapılan ülkelerde yaşanan ekonomik sorunlar o ülkelere yönelik ihracatımızı sınırlamaktadır. Suriye, Irak, Mısır, Libya gibi ülke pazarlarına erişim zorlaşmış, ayrıca riskli hale gelmiştir. Petrol zengini ülkelerin petrol fiyatlarının düşmesinden sonra bu ülkelere yapılan ihracat, inşaat ve müteahhitlik faaliyetleri kısıtlanmıştır. AB ülkelerindeki ekonomik iyileşmenin yeteri kadar yüksek olmaması ihracatımızın artışını olumsuz etkilemektedir." diye konuştu.
Türkiye'nin 2015 yılı Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 azalışla 10 milyar 803 milyon dolar olduğunu hatırlatan Özer, "İhracatın keskin şekilde düşmesi önemlidir. İhracat artışının olmamasının yanı sıra işsizlik oranı da yüzde 10,5'in üzerindedir. İşsizlik en önemli ekonomik sorun olmaya devam etmektedir. Enflasyonun yılbaşından bu yana düşme eğilimi olsa da oran olarak hala yüksektir. 2015 yılı ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 7,24 oranında gerçekleşmiştir. Enflasyon oranını Orta Vadeli Plan hedeflerine indirmek mümkün olamamaktadır." şeklinde konuştu.
"DENİZLİ İHRACATININ YÜZDE 20 GERİLEMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR"
Denizli ekonomisinin, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan çok etkilendiğini vurgulayan Özer, "TİM verilerine göre, ilimiz ihracatı, 2015 Ocak ayı sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,09 oranında azalışla 212 milyon 415 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıllarda Denizli ihracatı, Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösteriyordu. Ocak ayında Türkiye ihracatı yüzde 9,8 azalırken, Denizli ihracatının ilk kez yüzde 20 gerilemesi düşündürücüdür ve önlem alınması gerekir. Euro'nun dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kaybetmesi Denizli ihracatının ana pazarı olan Euro bölgesine ihracatı olumsuz etkilemiş olabilir. Girdi fiyatlarının dolar cinsinden olması önümüzdeki aylarda da firmalarımızın zorlanmasına neden olacaktır. Fakat olumsuz gidişin, yılın üçüncü çeyreğine kadar uzamaması için tedbir alınması zorunludur." ifadelerini kullandı.
CİHAN