BURSA (CİHAN)- Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,37 gerileyerek 1 milyar 880 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Birliğin Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, "Euro/dolar paritesi, AB ülkelerindeki toparlanmanın olumlu etkilerini gölgeliyor. Paritedeki mevcut durumun devamı ihracat hedeflerini revize ettirebilir." dedi.
UİB'in Mart ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 15,37 oranında düşüşle 1 milyar 880 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'deki ihracatçı birlikleri arasında en fazla dış satışta ikincilik koltuğunda oturan UİB, yılın ilk üç ayında da 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 4,10 gerilemeyle 5 milyar 454 milyon dolarlık ihracata imza attı.
UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, 2015 yılı itibariyle doların tüm para birimlerine karşı tarihi bir değer kazanmasının, Mart ayında da sürdüğünü dile getirerek ihracatçının bu gelişmeler çerçevesinde önünü göremediğine dikkat çekti. Sabuncu, "Dolar'ın değer artışı yaşaması, Euro'nun ihracatımızdaki ağırlığından kaynaklı olarak, bizi olumsuz etkiliyor. Paritenin başta otomotiv olmak üzere tüm sektörlere yansıması rakamlarda düşüşlere neden oluyor. 2015 yılı başında pariteyi 1.25 beklentisi üzerinden belirlemiştik. Ancak mevcut tabloya bakıldığında ihracat kaybımız pariteye bağlı olarak artış gösteriyor. Bu durumun devamı halinde tüm sektörlerin 2015 hedeflerini revize etmeleri gündeme gelebilir." diye konuştu.
İhracatçıların mevcut durumdan en az şekilde etkilenmesi için de yeni fırsatlara odaklanmaları gerektiğinin altını çizen Sabuncu, bu noktada da bu dönemde hızla büyüyen ve dolar ile ticaret yapan ülkelere yönelmenin fayda sağlayacağını ifade etti.
Büyüme rakamlarını da değerlendiren Sabuncu, "TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarına göre Türkiye ekonomisi 2014 yılında beklentilerin biraz üstünde ve yüzde 2,9 oranında büyüdü. Bu büyüme rakamının büyük bir kısmının ihracattan kaynaklı olarak sağlandığını biliyoruz. Bu da Türkiye ekonomisinin geleceği açısından ihracatın ne kadar kritik bir noktaya geldiğini açıkça ortaya koyuyor. UİB olarak biz, büyümeye ciddi katkısı olan ihracatın kahramanlarının daha fazla destek görmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
UİB bünyesinde faaliyet gösteren birliklerden, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Mart ayında ihracatını yüzde 15,80 oranında düşürerek, 1 milyar 582.5 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise yüzde 1,11 artarak, 19 milyar 401,9 milyon dolar oldu.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ihracatında düşüş yaşandı. Mart ayında ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 oranında azalan UTİB, 113,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. UTİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 0,93 oranında azalarak 1 milyar 365,3 milyon dolar oldu.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (UHKİB), Mart ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 21,90'lık düşüş kaydederek 40.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. UHKİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatını da 2,21 oranında artırarak 537,3 milyon dolar rakamına ulaştı.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), Mart ayı ihracatında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,09'luk bir düşüş göstererek, 11 milyon 917bin dolara geriledi. UMSMİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı ise, yüzde 2,69 oranında artarak, 181 milyon 670 bin dolar oldu.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Mart ayında yüzde 1,74'lük bir düşüş göstererek 5 milyon 787 bin dolar seviyesine geriledi. UYMSİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatında da yüzde 0,64'lük bir düşüş yaşandı ve birliğin ihracatı 101 milyon 361 bin dolar rakamına geriledi.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise 2015 yılı Mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,76'lık düşüşle 126 milyon 125 bin dolar olarak gerçekleşti. CİHAN