Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Eylül 2015 ayı ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıda konuşan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, yoğun gündemler içerisinde tek aradıkları şeyin istikrar olduğunu vurguladı.
ADASO Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan Kıvanç, "1 Kasım'da gerçekleştirilecek seçimlerin siyasi alanda yaşanan tüm belirsizlikleri sona erdirmesini, siyasi istikrarı sağlamasını umut ediyoruz. Sanayici olarak temennimiz bir an evvel siyasi normalleşmenin sağlanarak, Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesi, ekonomik önceliklere ağırlık vermesidir." dedi. İktisadi ve demokratik alanda güçlükler ve fedakârlıklarla sağlanan ilerleme ve gelişmelerin bir çırpıda yok olması, bir anda geriye gitmesini istemediklerini belirten Kıvanç, bu yüzden öncelikli temennilerinin siyasi ve ekonomik istikrarın tekrar sağlanması olduğunu ifade etti. Adana'nın arzu ettiği noktada olmadığına dikkat çeken Kıvanç, şu ifadeleri kullandı: "Geçen sürede özellikle 2004 ertesinde şehrimiz sanayi üretimi anlamında önemli kayıplar vermiştir. 2004 yılından bu yana çıkan teşvik düzenlemelerinin hiçbirisi Adana'ya menfaat getirmemiş; aksine kurulu tesisler taşınmış, potansiyel yatırımlar başka illere kaymıştır. Bugün temel göstergeler o veya bu nedenle Adana için karamsar bir tablo ortaya çıkarmaktadır."
Adana ve çevresinin dünyanın en verimli 3 ovasından birisine sahip olduğuna dikkat çeken Kıvanç, şöyle devam etti: "Politika yapıcılar bölgenin ülkemiz için taşıdığı bu potansiyeli harekete geçirecek açılımları süratle uygulamaya koymalıdır. Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi, liman ve demiryolu gibi makro yatırımlar en kısa sürede hayata geçirilmeli, teşvik sisteminden kaynaklanan sıkıntılar çözüme kavuşturulmalıdır. Bu anlamda teşvik sisteminde yapılacak düzenleme ile teşvikler il değil ilçe bazında değerlendirilmeli. Uzun vadede sağlanan katkı payı yerine yatırım heyecanını arttıracak doğrudan desteklere ağırlık verilmeli. 5084 sayılı Teşvik Kanunu'nda olduğu gibi enerji ve istihdam teşvikleri sağlanmalıdır. Adana bugün 120'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. İlde 2004'ten buyana yaklaşık 3 firma ihracat yapmış ve son dönemde yıllık ihracatımız 2 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamlar Adana ve bölgemiz için kesinlikle yeterli değildir."
'AKDENİZ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ'NİN İHRACATI YÜZDE 34 DÜŞTÜ'
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, 2015 yılı ihracatının iyi başladığını dile getirdi. Türkiye'de, bölgede ve dünyada yaşanan olumsuzluklara işaret eden Aymen, kur parite etkisine değindi. Aymen, "Tüm bunların göstergesi olarak ihracatımızda çok olumlu gelişmeler olmuyor. Ama biz ümidimizi kaybetmiyoruz. Çünkü yüzde 3'lük bir büyüme rakamı geldi. Bu büyüme rakamı ile önümüzdeki seneye moralli girmeyi ümit ediyorum. İnşallah ülkemizdeki siyasi belirsizlikler bir an önce biter. 1 Kasım'dan sonra gayet iyi şeyler olur. Yeni gelen hükümette de ekonomik belirsizliklerin bir kısmı düzelir ve 2016'ya moralli bir şekilde gireriz." şeklinde konuştu.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin Eyül 2015 ihracatınde 9 günlük tatil de göz önüne alındığında yüzde 34'lük bir düşüş gerçekleştiğini anlatan Aymen, şunları söyledi: "Suriye kapandı, Irak'a güvenlik nedeniyle TIR'lar gidemiyor. Habur Sınır Kapısı 10 gün kapalı kaldı. Şu anda bile bir güvenlik problemi var. Irak akışımız rahat değil; orada ekonomik ve siyasi kriz var. Rusya ve Ukrayna narenciye sektörü için büyük pazar; oralarda ihracat düştü. Mısır, Libya'da dramatik düşüşler söz konusu. Avrupa ihracatımızda bir düşük var. Kur, paritenin rakamsal etkisi çok yüksek."
Toplantıda Vali Mustafa Büyük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de konuşma yaptı.
CİHAN