Bakan, 2001'de el konulduğunda ise borcun 38 milyon dolar ve 245 milyon Euro olduğunu kaydetti. Eski Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise daha önce 2001'deki borcun 676 milyon dolar ve 245 milyon Euro olduğunu açıklamıştı.
İhlas Holding bünyesindeki şirketlere usulsüz kredi verilerek kasanın boşaltıldığı gerekçesiyle 2001 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından tasfiye edilen İhlas Finans, 15 yıldır borçlarını ödemedi. 50 bini temlik alacaklısı olmak üzere 75 bin mudinin parasını alamadığı batık finans kurumunun 2016 yılı sonuna kadar tüm borcunu ödemesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil'in İhlas Finans hakkında verdiği soru önergesini cevaplayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İhlas Finans'ın 21 bin 294 hesap sahibine 114 bin 101 dolar ve 54 milyon 509 bin Euro borcu kaldığını söyledi. Bakan, toplam 201 bin hesap sahibine 38 milyon dolar ve 190 milyon Euro ödeme yapıldığını kaydetti. Tüfenkci'nin verdiği bilgilere göre İhlas Finans'ın 2001'de el konulduğu zamandaki borcu 38 milyon dolar ve 245 milyon Euro tutarındaydı.
Verdiği rakamları İhlas Finans'ın 2015 yılı Ekim ayı faaliyet raporuna dayandıran Bakan Tüfenkci'yi ise eski Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün 2009 yılında açıkladığı veriler yalanlıyor. Bakan Ergün, 7 yıl önce TBMM gündemine taşınan İhlas Finans hakkında açıklama yapmış ve tasfiye başlangıcı olan 2001'de, 222 bin 298 hak sahibine 676 milyon dolar ve 245 milyon Euro borcu olduğunu ifade etmişti. İhlas Finans Tasfiye Kurulu'nun raporuna dayanarak açıklama yapan Tüfenkci, böylece İhlas'ın borcunu 638 milyon dolar eksik açıkladı.
Bakan Tüfenkci'nin açıklamalarının ardından dün Borsa İstanbul'da işlem gören İhlas Yayıncılık hisselerinde düşüş gözlendi. BIST 100 Endeksi yatay seyrederken, İhlas Yayıncılık hisseleri yüzde 4,54 değer kaybetti.
50 bin İhlaszede temlik hilesiyle mağdur oldu
İhlas Finans'tan parasını uzun yıllardır alamayan ve tasfiye kurulunun teklifiyle borcunu temlik ettiren 50 bin İhlaszede 4 yıldır alacağına kavuşamadı. 50 bin mudiye, alacaklarına kavuşma vaadi ile İhlas Finans tarafından temlik sözleşmesi imzalatılmış ve borçları İhlas Holding bünyesindeki usulsüz kredi verilen bazı bayilere devredilmişti. Ancak daha sonra bu bayilerin tamamının batık şirketler olduğu ortaya çıkmış ve mudiler ikinci kez dolandırılarak alacaklarına kavuşamamıştı. İhlas Finans Tasfiye Kurulu'nun, piyasada borçlarını ödüyormuş algısı oluşturmak için gerçekleştirdiği temlik operasyonu sonunda 50 bin İhlaszede 2. kez dolandırıldığı gibi, batık şirketlere yönlendirilerek hukuki açıdan da İhlas Finans'tan hak talep edemez oldu. Bir taşla iki kuş vuran tasfiye kurulu, hem cebinden hiç para çıkmadan borçlarını azalttı hem de piyasaya borçlarını ödüyor algısı oluşturarak tasfiye sürecini uzattı. Bu durumdan en çok zarar gören ise 15 yıldır alacağına kavuşamayan İhlaszedeler oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de temlik alacaklısı 50 bin mudinin yaklaşık 400 milyon dolar alacağına değinmemesi dikkat çekti.
ZAMAN