İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, barış ve çözüm sürecinin 28 Şubat 2015 deklarasyonuna bağlı kalınarak devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye hükümetsiz bırakılmamalı, barış ve demokrasiden yana ilkesel tutumları hayata geçirecek bir koalisyon hükümeti kurulmalı, asla bir savaş hükümeti kurulmamalı." dedi.
PKK'nın Kürt sorununun bir sonucu olarak doğduğunu öne süren Türkdoğan, dolayısıyla Kürt sorunu çözülmediği sürece PKK gibi silahlı ya da silahsız siyasi örgütlerin her zaman var olacağı söyledi.
Barış ve çözüm süreci ile ilgili son günlerde yaşanan olumsuz gelişmelerle ilgili genel merkez binasında basın toplantısı düzenleyen İHD Genel Başkanı Türkdoğan, son gelişmelerin Türkiye'nin en önemli sorunu olan Kürt sorunundaki barış ve çözüm sürecinin çok kırılgan olduğunu gösterdiğini ve derin kaygılar oluşturduğunu dile getirdi.
Yaşam hakkı ihlallerine sebep olan birçok olayda ve saldırıda terör yöntemlerinin kullanılmış olması olayların tamamının terör olayları olarak nitelendirilemeyeceğini ifade eden Türkdoğan, İHD verilerini şöyle açıkladı: "1990 ile 2014 yılları arasında 2 bin 964 faili meçhul cinayet işlenmiş, 1991 ile 2014 yılları arasında 2 bin 194 yargısız infaz gerçekleştirilmiş, 1980 ile 2014 yılları arasında gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde bin 308 kişi şüpheli şekilde ölmüş/öldürülmüş, 1980 ile 2004 yılları arasında 940 kişi gözaltında kaybedilmiş, 1993 ile 2014 yılları arasında meydana gelen silahlı çatışmalarda 23 bin 758 kişi (asker, polis, köy korucusu ve PKK militanı) yaşamını yitirmiş, 1993 ile 2014 yılları arasında silahlı çatışma ortamından kaynaklı olarak her iki taraftan dolayı sivillere yönelik saldırılarda 2 bin 616 kişi yaşamını yitirmiş, 2002 ile 2014 yılları arasında 330 kişi kara mayınları nedeni ile yaşamını yitirmiş, sadece 2003 ile 2014 yılları arasında 432 asker-polis şüpheli intihar vakası gerçekleşmiş. Bütün bu bilanço olayın ne kadar vahim olduğunu ve artık bu ihlallerin katlanılamaz boyuta geldiğini göstermekte. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun terör ve şiddet olayları kapsamında meydana gelen yaşam hakkı ihlal raporunda belirtilen bilançoya göre 7 bin 918 güvenlik görevlisi, 5 bin 557 sivil vatandaş ve 22 bin 101 silahlı militan olmak üzere 35 bin 576 kişinin yaşamını yitirmiş."
PKK, KÜRT SORUNUNUN BİR SONUCU OLARAK ORTAYA ÇIKTI
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendisinin yaratmış olduğu Kürt sorununu çözme noktasındaki yaklaşımının uluslararası hukuka uygun düşmediğini anlatan Türkdoğan, "Devletin bakış açısı hak ve özgürlük eksenli olmadığı ve güvenlik eksenli bakış açısı egemen olduğu için, PKK'nin silahsızlandırılması hep öncelikli konu olarak ileri sürülmüştür. Oysa PKK Kürt sorununun bir sonucu olarak doğmuştur. Dolayısıyla Kürt sorunu çözülmediği sürece PKK gibi silahlı ya da silahsız siyasi örgütler her zaman var olacak." izahında bulundu.
Türkdoğan devamında, "Bu seçimlerle siyasal iktidarın otoriter yönetim anlayışı duvara çarpmıştır. AKP'nin Türkiye'yi polis devleti yapması ve bunu otoriter başkanlıkla taçlandırma isteği seçmen tarafından sona erdirilmiştir. Otoriterlik ve başkanlık tartışmalarına seçmen geçit vermemiştir." dedi.
21 TEMMUZ'DAN BUGÜNE BİN 34 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
21 Temmuz 2015 tarihinden bugüne gerçekleştirilen polis operasyonlarında bin 34 kişi gözaltına alındığını açıklayan Türkdoğan, şöyle konuştu: "49 kişi tutuklanmış, birçok kişinin ise işlemleri sürmekte. Bu kişilerden yaklaşık 140'ı IŞİD üyesi, 22'si paralel yapı ve diğerleri KCK/PKK ve diğer sol örgütlere üyelik iddiası nedeni ile gözaltına alınmışlar. Türkiye'nin Suriye ve Irak'a ana geçiş ve eleman toplama sahası olduğu Türkiye'de hala IŞİD ve buna benzer örgütlere mensup kişilere yönelik etkili soruşturmalar başlatılmaması Türkiye'nin işi ağırdan aldığını göstermekte."
Devletin askeri ve siyasi operasyonlarını derhal durdurması gerektiğini söyleyen Türkdoğan, "İnsan haklarını ihlal eden kamu görevlilerine uyguladığı cezasızlık politikasına ve uygulamasına son vermeli." diye konuştu.
BARIŞ VE ÇÖZÜM SÜRECİ 28 ŞUBAT 2015 DEKLARASYONUNA BAĞLI KALINARAK DEVAM ETTİRİLMELİ
Türkdoğan, "PKK ateşkesi muhafaza etmeli, misilleme eylemleri yapmamalı, silahlı eylemlerini sona erdirmeli." dedi. Devlet kurumlarının siyasal partilere yaklaşımı eşit olması gerektiğini ifade eden Türkdoğan açıklamasını, "Ulusal güvenlik gibi bir konuda TBMM'de grubu bulunan HDP'ye bilgi verilmemesi gibi ötekileştirici ve düşmanlaştırıcı tutumlara devlet görevlileri dahil olmamalı, siyasal iktidar devlet görevlilerini parti yetkilisi haline getirmemeli. HDP'ye yönelik düşmanlaştırıcı tutum ve tavırlar Türkiye'nin birlik ve bütünlüğüne yönelik tutumlar olarak algılanmalı. Barış ve çözüm süreci 28 Şubat 2015 deklarasyonuna bağlı kalınarak devam ettirilmeli. Türkiye hükümetsiz bırakılmamalı, barış ve demokrasiden yana ilkesel tutumları hayata geçirecek bir koalisyon hükümeti kurulmalı, asla bir savaş hükümeti kurulmamalı." cümleleriyle tamamladı. CİHAN