Iğdırlı besicilerin ithal et isyanı


Iğdırhayvan besicileri ve satıcıları, et ithalatı için harekete geçilmesine tepki gösterdi. Iğdır'da hayvan fiyatlarının uygun olduğunu vurgulayan besiciler, ithal etin hayvancılığı bitirebileceğine dikkat çekti.

Kendi köyünde çiftliği olan 44 yaşındaki Süleyman Gürel şap hastalığından dolayı hayvan piyasasının belirsiz olduğunu vurguladı. Gürel hayvancılıkla uğraşanların alım satım konusunda kararsız kaldığını ifade etti.

'İTHAL ET DEĞİL, DESTEK BEKLİYORUZ'

Bugün Et ve Süt Kurumu'nun büyükbaş hayvanın kilosunu 22 liraya kestiğini söylerine ekleyen Gürel, "Büyükşehirlerde etin kilosu 60 liraya satılıyor. İstanbul Bebek'te etin fiyatı 60 lira diyorlar. Gidin normal kasaba sorun lüks yerde her şey pahalı." dedi.

'İthal et hayvancılığı bitirir mi?' sorusuna Gürel, "Iğdır'ın yüzde 80'i çiftçidir. Dışarıdan hayvan geldiği zaman et fiyatı düşecektir. Samanın kilosu 80 kuruş, besi yemi nakliyesi ile birlikte 1,25 lira, KDV indi dediler ama zam da üzerine bindi. Günde 1 ineğe 8 kilo süt yemi verdiğini düşün, süt yeminin fiyatı 55-56 lira, sütün litresi ise 1 lira. Yem pahalı süt ucuz. İthal et gelirse biz ne yapalım bu yaşta inşaata mı gidelim?"diye cevap verdi.

Tarım Bakanlığı'na seslenen Gürel ithal etin değil yerli üreticiler desteğin artırılmasını talep etti. Gürel, "Biz Iğdır'da hayvan sahipleri olarak Tarım Bakanlığı'na sesleniyoruz: İthal et değil daha çok destek bekliyoruz. İlerisinin ne olacağını bilmediğim için sıkıntıdayım." ifadelerini kullandı.

ZARARINA SATIŞLAR DIŞARDAKİ MÜŞTERİYİ GERİ GÖNDERİYOR

Hayvan pazarında alım satımla uğraşan Şahin Dalkıran (29) ise hayvan sevkiyatı konusunda sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Dışarıdan hayvan alımına gelen müşterilerin sıkıntılarını sıralayan Dalkıran, "Arkadaşlarımız buradan hayvanı 5'e alıyor sevk olmadığı için 4'e veriyor. Zararına satıp Iğdır'dan geri gidiyor. Bundan dolayı dışarıdan müşteri gelemiyor." diye dert yandı.

Bir başka hayvan besicisi Mirsevdin Bozkurt ise sıkıntılarını şu sözlerle özetledi: "Elinde hayvanı çok olan büyük şirketler, küçük esnafı bitiriyor. Yem ve saman pahalı buna rağmen hayvancılık yapıyoruz. Iğdır'da etin kilosu 21-22 liradan satılıyor. Biz çiftçiyiz, bunun dışında başka yapacak bir işimiz yok, destek bekliyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Iğdırlı besicilerin ithal et isyanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER