Uzman Diyetisyen Merve Yüksek, iftar ile sahur arasında bol sıvı tüketilmesini önererek, "Bitki çayı, ayran, maden suyu, şekersiz limonata ve kompostolar da tercih iftar sofrasında yer almalıdır. Ayrıca yoğurtlu soğuk çorbalar ve cacık, hem serinletme, hem de tok tutma özellikleriyle tüketimi önemlidir." dedi.
İftar ve sahurda tüketilecek bazı yiyeceklerin rahatlatacağı uyarısında bulunan Diyet Uzmanı Merve Yüksek, "İftar sofralarında ağır yağlı yemeklerin, kızartılmış yiyeceklerin, börek gibi hamur işi çeşitlerinin ve şeker içeriği çok fazla olan şerbetli tatlıların bulunmamasına özen gösterilmelidir. İftardan sonra tatlı ihtiyacı hissediliyorsa güllaç, sütlaç ve dondurma gibi beyaz tatlılar tercih edilmelidir. Lifli ve şeker oranı düşük meyvelerden oluşan salatalar da hem vitamin ihtiyacını karşılamakta hem de tatlı özlemini gidermektedir" dedi.
Yaz aylarında oruç tutarken en önemli konulardan birinin de yeterli sıvı tüketimi olduğunun altını çizen diyetisyen Yüksek, şu bilgileri verdi: "Vücudun ısı dengesini sağlamak ve gün içerisinde alınamayan sıvıyı telafi edebilmek için iftar ile sahur arasındaki süreçte bol bol sıvı alınmalıdır. Bu süreçte saat başı 1-2 bardak su içilmelidir. Yeterli sıvı tüketimi için suyun yanı sıra bitki çayı, ayran, maden suyu, şekersiz limonata ve kompostolar da tercih edilebilir. Ayrıca yoğurtlu soğuk çorbalar ve cacık hem serinletme hem de tok tutma özellikleriyle iftar menülerinde mutlaka yer almalıdır. Yemekten 1 saat sonra yapılacak yarım saatlik yürüyüş ise kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacak hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır."
CİHAN