ATİNA (CİHAN)- Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Gikas Harduvelis, 2011-2012 yıllarında Başbakan Lukas Papadimos hükümetinde ekonomi başdanışmanlığı yaptığı sırada 'ülkenin iflasından korktuğu için" servetinin bir bölümünü 56 taksit halinde İngiltere'ye aktardığını itiraf etti.
Yunanistan, 2009 yılından bu yana ekonomik krizle boğuşurken, halkın belini büken ekonomik krizi sona erdirmede görev yapan maliye bakanlarının bile paralarını yurtdışına kaçırdıkları belirlendi. 10 Haziran 2014 - 24 Ocak 2015 yıllarında Yeni Demokrasi Partisi lideri ve Başbakan Antonis Samaras ve PASOK lideri ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos hükümetinde Maliye Bakanı görevini üstlenen Gikas Harduvelis, 'ülkenin batabileceği gerekçesiyle' parasını yurtdışına çıkardığını kabul etti. Yunan halkını iyice öfkelendirecek şok bir itirafta bulunan Harduvelis, vergi cenneti olarak bilinen Jersey adasındaki bir banka şubesine paralarını 56 taksit halinde transfer etmiş.
HARDUVELİS: YASAL YOLLARLA ÇIKARDIM
Devlet Bakanı Panayotis Nikoludis'in İngiltere'ye parasını çıkaran 97 kişilik listede adına rastlanen Harduvelis, ekonomik krizden bunalan Yunan halkını öfkelendirecek ve politikacılara olan güvensizliği dibe vurduracak açıklamalarda bulundu. Harduvelis, "Yunanistan'ın yarısının korktuğu gibi ben de Haziran 2012'de (erken genel seçim) korktum. Çocuklarımın bakımını sağlayabilmek için çok sayıda Yunan vatandaşı gibi paramın bir kısmını yurtdışına çıkardım. Ancak hepsini değil. Ülkenin çökebileceğini düşünerek korktum." dedi.
Lukas Papadimos Hükümeti'nde ekonomi başdanışmanlığı yapan Harduvelis, Star Cahennel'e yaptığı açıklamada, "Yurtdışına para çıkarma şekli tamamıyla yasal bir şekilde gerçekleşti. Girişimlerimde hiç bir yasadışı ve düzen dışı bir şey yok. Paralar beyan edildi ve vergilendirildi." savunmasında bulunmasına rağmen eski Maliye Bakanı Harduvelis'in yurtdışına çıkardığı önemli miktarda parasını zorunlu olduğu halde mal varlığı beyanına yansıtmadığı anlaşıldı.
Paralarını e-bankacılık yolu ile 5 Mayıs 2012 ila 17 Haziran 2012 arasında 56 seferde yurtdışına çıkardığı anlaşılan Harduvelis, sınırlama sebebiyle 10 bin Euro'nun altında olacak şekilde transferler gerçekleştirmiş.
Yunanistan Merkez Bankası'nın da aralarında bulunduğu ülkenin önemli bankalarında üst düzey görevlerde bulunan Harduvelis, 2000 - 2004 yılları arasında Başbakan Kostas Simitis'in ekonomi ofisi müdürlüğü yapmıştı.
HÜKÜMET: PARA KAÇIRAN HALKIN YARARINA ÇALIŞABİLİR Mİ?
Radikal Sol Koalisyon ve Bağımsız Yunanlar Hükümeti Sözcüsü Gavril Sakallaridis, "Samaras hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Harduvelis, halka ağır vergiler koyarken, vergi kaçakçılığı ile mücadele ederken nasıl oldu da böyle bir meseleye adı karıştı? Adı böyle bir konuya karışan bir kişi kreditörler ile nasıl Yunan halkının lehine müzakere yapabilir?" sorularını yöneltti.
BİR BAŞKA MALİYE BAKAN DA AKRABALARINI KAYIRMIŞTI
Eski Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu da 2010 yılında dönemin Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde tarafından kendisine verilen ve bir İsviçre bankasında hesapları bulunan toplam 2 bin 62 Yunan vatandaşından akrabası olan 3 kişinin ismini silmekle suçlanmış, geçen Şubat ayında başlayan davada 24 yıl sonra Yüce Divan'da yargılanmaya başlanan ilk bakan olmuştu. CİHAN