301 evladını hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı madende yitiren Somalılar ikinci şoku devletten yaşadı. Facia sonrasında kamu yatırımları tümüyle durdu. Hastaneden üniversiteye, otoyol projesinden özel yatırımlara bir ilerleme kaydedilmedi. Siyasiler, “Soma kasıtlı olarak cezalandırılıyor" dedi.
Bugün gazetesinden Hasan Önal ve Şeyda Burcu İkiz'in haberine göre, Manisa’nın Soma ilçesinde geçen yıl Mayıs ayında yaşanan maden faciası hâlâ hafızalarda tazeliğini koruyor. Facia sonrasında ilçede kamu yatırımları durdu.
HASTANE DURDU
50 bin metrekarelik kapalı alanı ile Manisa'nın en büyük kamu binası olacak olan ve kaba inşaatı biten 300 Yataklı Soma Devlet Hastanesi'nde son bir yıldır bir çalışma yapılmıyor. Yaklaşık 50 milyon liralık yatırım yapılan hastanenin geçen yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyordu. Soma’da Celal Bayar Üniversitesi’nden ön onayı alınan, 50 dönüm arsası, yurt binası ve 20 milyon lira kaynağı hazır olan fakülte projesine Milli Eğitim Bakanlığı onay vermedi. İlçede tüm siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkmasına rağmen bin 500 kişinin istihdam edildiği Soma Termik Santrali de özelleştirildi.
OTOYOL DURDURULDU
Soma’yı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’ne bağlayacak otoyol inşaatı da durdu. Bu proje tamamlandığında Soma, İstanbul arası 3 saate inecekti.
"İŞSİZLİK ARTSIN İSTENİYOR"
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören Soma’nın kasıtlı olarak cezalandırıldığını söyledi. Ören, “Burada işsizlik hüküm sürmeye başlasın isteniyor. Halkın, ‘daha önce ekmeğimiz vardı, işimiz vardı’ gibi konuşmalarına yönelik bir proje yürütülüyor” diye konuştu.
VERİLEN SÖZLER YALANMIŞ
Soma’da facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı’nda çalışan madencilerden 2 çocuk babası Ahmet Erarslan, verilen sözlerin tutulmamasından şikayet etti. Olaydan sonra Ankara’ya gittiklerini ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili iki bakanla görüştüklerini anlatan Erarslan, “Bize orada, ağzımızın açık kalacağı sözler verdiler. Bir kere asla işsiz kalmayacağımızı söylediler. Şu an işsizim. 2 çocuğum var. Hakkımızı aradığımız için fişlendik, kimse bize iş vermiyor. Verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. O zaman çok sevinmiştik ancak hepsi yalanmış” dedi. Eraslan, 2 bin 831 madencinin işsiz kaldığını belirtti.
YILDÖNÜMÜNDE AĞITLAR YÜKSELDİ
Türkiye'nin en büyük maden faciasının yaşandığı Soma’nın yıldönümünde vatandaşlar Soma'ya akın etti. İlk tören madenci heykelinde yapıldı. Meslek odalarının buraya karanfil bırakmasının ardından facianın saati olan 15.15'te Eynez Linyit
Ocağı girişinde saygı duruşunda bulunuldu.
MEZARLARA SARILDILAR
Aileler sabah saatlerinden itibaren, anıtı henüz tamamlanmayan ancak mermerle kaplanmış mezarları ziyaret etti. Mezarların başına çöken annelerin, babaların, eşlerin ve çocukların gözyaşları yürekleri dağladı.
AVUKAT OLUP HESAP SORACAKLAR
Şehit madencilerden Yıldırım Güney'in 11 yaşındaki oğlu Emirhan ile 9 yaşındaki kızı Havvanur, babalarının mezarını ziyaret etti. Havvanur avukat cüppesi, Emirhan ise polis üniforması giyerek mezarlığa geldi. İki kardeş, babalarının hesabını sormak için avukat ve polis olmak istediklerini söyledi.
"SON PİŞMANLIĞIM UĞURLAYAMAMAK"
Acının yıl dönümünde düzenlenen anmaya maden şehidi Ferhat Tokgöz’ün eşi Hidayet Tokgöz’ün sözleri damgasını vurdu. Tokgöz’ün, sosyal paylaşım sitesinde, kazanın yaşandığı gün evden eşini uğurlayamamasıyla ilgili yazısı yürekleri burktu. Bir çocuk annesi Tokgöz, şunları yazdı:
UYUMASAYDIM
“Ne olurdu sabah giderken seni geçirebilseydim, uyuyakalmasaydım. Kalktığımda masada boş bir fincan görmeseydim, üç beş zeytin çekirdeği görmeseydim. Son pişmanlığım benim, seni son kez işe uğurlayamamak. Seni özlüyorum.”