Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çukurova başta olmak üzere güney illerinde bazı kesimlerde hububat hasadının başladığını bildirerek, "Özellikle buğday ve arpada büyük üretim artışı beklentisi fiyatları düşürüyor. Üreticimizin sıkıntıya girmemesi için piyasa fiyatları düşmeden Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), müdahale alım fiyatlarını bir an önce açıklamalıdır." dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada bu yıl buğday fiyatlarının, rekoltenin yüksek olacağı beklentisi nedeniyle düşük seyrettiğini; TMO'nun hasadın ilerleyen dönemlerini beklemeden, piyasa fiyatları düşmeden gerekli müdahaleyi bir an evvel yapması gerektiğini belirtti. Geçen yıl yaşanan kuraklık ve kötü hava koşullarından dolayı yeterince ürün ve gelir elde edemeyen üreticinin borçlandığını, bundan dolayı hasatla birlikte ürününün büyük bir bölümünü pazara arz edeceği vurgulayan Bayraktar, "TMO, üreticimizin mağdur olmaması için alım merkezlerini artırmalı, tatil günlerinde de çalışarak, zamanında ve hızlı bir şekilde alımları yapmalıdır. Ofis, ürününü acilen satmak zorunda olan çiftçilerimizi toplayıcıların eline bırakmamalıdır." dedi. Buğday fiyatlarının, rekoltenin yüksek olacağı beklentisi nedeniyle düşük seyrettiğini belirten Bayraktar, Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğday, kilogramı 82 kuruştan işlem gördüğüne dikkati çekti. Şemsi Bayraktar, "TMO'nun zamanında, maliyetin üzerinde, uygun müdahale alım fiyatlarını açıklaması ve zamanında hızlı alım yapması üreticimizin emeğini boşa çıkarmayacaktır." ifadelerini kullandı.
BUĞDAYDA REKOR ÜRETİM BEKLENTİSİ
Geçen yıl başta kuraklık ve don olmak üzere yaşanan doğal afetlerin bitkisel üretimi çok olumsuz etkilediğini, bu durumun hububat üretimini de vurduğunu aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ürün yetersiz olunca piyasa fiyatları müdahaleye gerek duymadı. Bundan dolayı TMO, hububat piyasa fiyatlarının öngörülen müdahale alım fiyatlarının üzerinde gerçekleştiğini gördüğü için müdahale alım fiyatı açıklamadı. Yalnız, bu üretim sezonunda, 2014 yılı Ekim ayından bu yana yağışlar çok iyi gitti. Nitekim, bitkisel üretim birinci tahminlerine göre, buğday üretimi, 2014 yılına göre yüzde 18,4 artışla 19 milyon tondan 22,5 milyon tona, arpa üretimi yüzde 27 artışla 6,3 milyon tondan 8 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 10 artışla 300 bin tondan 330 bin tona, yulaf üretimi yüzde 19 artışla 210 bin tondan 250 bin tona yükseleceği öngörülüyor. 22,5 milyon tonluk buğday üretim tahmini gerçekleşirse, bu bir rekor olacak. 2013 yılında üretim 22 milyon 50 bin tonla rekor kırmıştı.
Ziraat Odalarımızın ilk tahminleri de birçok bölgede buğday ve arpa rekoltesinde, önümüzdeki günlerde doğal afet olmaz ise önemli bir artış gerçekleşeceği yönündedir.
Endişemiz yüksek üretim beklentisi nedeniyle hasadın ilerleyen günlerinde fiyatların daha da düşeceği şeklindedir. Üretici, ürününü düşük fiyatlarla almak isteyen tüccarların eline bırakılmamalıdır. TMO, hasadın ilerleyen dönemlerini beklemeden, piyasa fiyatları düşmeden, gerekli müdahaleyi bir an evvel yapmalı fiyat açıklamalıdır."
Bayraktar, piyasayı düzenleyici tedbirler alan TMO'nun bu konuda da hassas davranacağı kanaatinde olduklarını vurguladı.
CİHAN