İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa
Akgül'ün verdiği bilgiye göre,
Türkiye,
bilişim sivil toplum kuruluşları öncülüğünde 11-24
Nisan tarihleri arasında İnternet Haftası'nı kutlayacak.
Üniversiteler, okullar, bilişim firmaları, sivil toplum kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları desteği ile Türkiye'nin her köşesinde İnternet Haftası etkinlikleri yapılacak.
18 yaş doğum günü pastası ise
Ankara dışında,
Samsun,
Diyarbakır,
Manisa ve İstanbul'un ardından
Tunceli Üniversitesi'nde kesilecek.
İnternet Haftası toplumda internet kültürünü yaymak, internet bilincini yaratmak, interneti tanıtmak, büyütmek, yeni projeler başlatmak, sorunları ve çözüm yollarını tartışmak, interneti Türkiye gündemine yerleştirmeyi amaçlıyor.
Hafta boyunca, bilgi toplumu, e-dönüşüm, e-türkiye ve e-devlet kavramlarının geniş kitlelerle tanıştırılması ve ''İnternet ve Bilişim Fırtınası'' yaratılmak isteniyor.
İnternet Haftası etkinliklerinde Türkiye internetinin gündemindeki konular arasındaki iş yaşamı, eğitim, kültür ve
demokrasi, bireysel güvenlik,
güvenli internet,
sosyal ağlar tartışılacak.
Hafta boyunca yapılacak etkinlikler, daha çok Doğu ve
Güneydoğu Anadolu ile Ege ve
Marmara bölgelerinde yapılacak. İnternet Haftasında bir
ekip sırasıyla Diyarbakır, Tunceli,
Bingöl,
Bitlis, Van,
Hakkari,
Erzurum,
Ardahan,
Batman ve Mardin'i dolaşacak,
seminer ve konferanslar verecek.
İzmir ve Manisa'da yoğun etkinlikler yapılacak. İstanbul'da
Galatasaray Üniversitesi'nde ''TEKIL Konferansı'', Yıldız Teknikte ''İnternet Yasakları ve Girişimcilik Paneli'' yapılacak.
Ayrıca
Kocaeli,
Bursa,
Uşak,
Osmaniye,
Kahramanmaraş,
Sinop ve Ankara'da da etkinlikler olacak.
Etkinlikler, internethaftasi.org.tr adresinden izlenebilecek. Yapılacak tüm etkinlikler, herkese açık ve ücretsiz olacak.
-''İNTERNET İNSANLARA ORTAM YARATIYOR''-
Doç. Dr. Akgül, internetin sanayi devrimi boyutlarında köklü bir değişimi temsil ettiğini ifade ederek, internetin hiç kimsenin tahmin edemediği inovasyonları ortaya çıkardığını söyledi.
İnsanlığın, bilgi toplumu, bilgi ekonomisi, bilgiye dayalı ekonomi gibi terimlerle tanımlaya çalışılan yeni toplum biçimine geçmenin sancılarını yaşadığını belirten Akgül, ''İnternet bir yandan bireyi özgürleştiriyor, onu üretici ve
tüketici olarak öne çıkartıyor; öte yandan dünya üzerinde geniş kitlelerin örgütlenmesini, birlikte üretmesini, birlikte hareket etmesine katkıda bulunuyor'' dedi.
İnternetin hiyerarşik yapıları da yıktığına, sınırları ortadan kaldırdığına zaman ve mekan etkisini azalttığına işaret eden Akgül, böylece internetin daha özgür, daha saydam, daha
katılımcı bir dünya ile refahtan daha fazla pay isteyen insanlar için ortam sağladığını söyledi.
-DÜNYA NEREDE, TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR?-
Akgül, dünya genelinde 2 milyarı aşkın insanın internet kullanıcısı olduğunu, internete kayıtlı bilgisayar sayısının 778 milyon, web sayısının 313 milyon, alan adının da toplam 205 milyon adet bulunduğunu bildirdi.
Blog ve video sayısının yüz milyonlar ölçüsünde olduğunu belirten Akgül, Türkiye'de de 30 milyon dolayında kullanıcının bulunduğunun tahmin edildiğini aktardı.
Akgül, Türkiye'de internete kayıtlı bilgisayar sayısının 4 milyon dolayında
rapor edildiğini, ..tr altında 250 bin alan adının bulunduğunu anlattı.
-''TÜRKİYE GEMİSİ, ROTASINI BİLGİ TOPLUMUNA HENÜZ DÖNDÜREMEDİ''
Doç. Dr. Akgül, Türkiye'de internet gelişiminde çok başarılı unsurların bulunduğunu, pek çok bakımdan dünya ortalamasının yakalandığını söyledi.
''Finans ve bazı e-devlet uygulamalarında
Avrupa'nın da ilerisindeyiz'' diyen Akgül, ancak kullanım, fiyatlar, serbestleşme ve çeşitli bilgi toplumu indekslerinde
OECD ve Avrupa içinde Türkiye'nin epey gerilerde olduğunu kaydetti.
Akgül, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Kabaca değerlendirirsek; dünya ortalamasını yakaladık ama, Avrupa ortalamasını yakalayamadık. Örneğin,
Birleşmiş Milletler e-devlet indeksinde 192
ülke arasında 69 konumdayız. Dünya
ekonomik forumun Bilgi Toplumu indeksinde sürekli geri gidiyoruz:
Dünya
rekabet indexinde 139 ülke arasında 69. sıradayız. OECD istatistiklerinde ya en sonuncuyuz ya da sondan ikinciyiz. AB 27 listesinde çoğunlukla sonuncu ya da sondan 2. yada 3. oluyoruz. Düzenli internet kullananlar yüzde 25 civarında.
TÜİK verilerine göre toplumun yüzde 58'i hiç internet kullanmadı. Bu kırsal kesimde kadınlar için yüzde 85 gibi yüksek bir oran.''
-''İNTERNETTEN KORKMAYIN, ONU CİDDİYE ALIN''-
Herkesi ''İnternet Haftası'' etkinliklerine davet eden Akgül, şu mesajları verdi:
''Evde, okulda, iş yerinde interneti konuşun tartışın. İnternetten korkmayın. Onu öğrenin. Olanaklarını ve olası risklerini öğrenin. İnterneti kendinizi geliştirmek, işinizi geliştirmek, daha iyi yapmak, daha iyi dünya vatandaşı olmak için kullanın.
Kendinizi özgürleştirmek, yenilemek için kullanın. Demokrasiyi geliştirmek, bir yurttaş olarak katkınızı göstermek için kullanın, toplumsal katılım ve denetim için kullanın. Bildiklerinizi, düşündüklerinizi,
öneri ve eleştirilerinizi paylaşmak için kullanın.''