Geliştirdiği
yazılımların
kopyalarının yıllık 51.4 milyar dolarlık bir
pazara karşılık geldiğini tahmin eden
Microsoft bu rakamı aşağı çekmek için yeni bir
ekip kurdu.
Korsanları eski
ajan taktikleriyle vuracak.
ABD’li yazılım devi Microsoft başta internet olmak üzere bir yandan yeni yatırımlarla farklı pazarlarda etkili olmak adına yatırım yapıyor diğer taraftan ana gelirlerini oluşturan (esas işi )
Windows işletim sistemi ve
Office programlarına yükleniyor.
Şirketin son durumuna bakıldığında Windows ve Office tarafında pazar payı ve gelir anlamında işlerin yolunda gittiği görülüyor. Yeni pazarlarda atılan adımlarda ise bir türlü istenilenin yakalanmadığı, internette Google’ın, cihazda (
iPod,
iPhone,
iPad) Apple’ın, oyun işinde Sony’nin karşısında zorlandığı dikkat çekiyor.
FBI, CIA, Interpol deneyimi
Microsoft bu tabloya bakarak yazılım işlerindeki kaçağı engellemek adına yeni bir iş modeli üzerine ciddi yatırım yapmaya başladı. O da, eski istihbarat birimi çalışanlarını bünyesine katarak kopya yazılıma savaş açmak, böylece tüm dünyadaki büyük kaçağın önüne geçmek. Zarar yazdığı alanlardaki kayıplarının bilançoya etkisini bu yolla azaltmak.
Yıllık ortalama 51.4 milyar dolarlık kaybı olduğu hesabından yola çıkan şirket FBI, CIA, Interpol başta olmak üzere ABD,
Avrupa ve
Asya bölgesinde eski istihbaratçıların taktikleriyle kopyaya savaş aştı. Şirketin kontrolünü
ülke yönetimlerine bıraktığı ‘kopya yazılım’ konusunda daha aktif olma adına bu yatırımı yaptığı belirtiliyor. Bu birimler kaçağı engelemek adına online tarafta işe direkt müdahale ederken, korsan yazılımcıların yakalanması aşamasında ilgili ülkelerin güvenlik birimleriyle
işbirliği içinde çalışıyor.
75 kişilik eski ajan kadrosu
10 milyon dolar maliyetle kurulan bu operasyonun ilk etapta yazılım devine 200 milyon dolarlık
kazanç sağlaması hedefleniyor. Alınacak sonuçlara göre bu projenin önümüzdeki dönemde daha da genişlemesi gündemde. 75 kişilik bu ekibin Microsoft’un dünyadaki 10 suç laboratuvarıyla işbirliği içinde çalıştığı tahmin ediliyor.
Yeni işler kârsız
Microsoft’un 2009 yılı finansal sonuçlarına bakıldığında şirketi halen ana işkolu olan Windows ve Office sistemlerinin taşıdığı açıkça görülüyor. Burada internet işleri, online hizmetler, eğence ve cihaz tarafının kârlılığa katkısı diğerlerine göre oldukça dipte seyrediyor.
Kırmızı çizgilere dikkat...
216 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan Microsoft’un yeni işlere girdiği 5 yıllık dönemine bakıldığında borsada eksi yazdığı görülüyor. Analistler bu yeni işlerde hedeflerin tutturulamasının sonucunda gelirlerin istenildiği kadar artmadığının altını çiziyor.
ŞÜKRÜ ANDAÇ
MİLLİYET