Amerikan GeoFizik Topluluğu'nun düzenlediği konferansta konuşan,
Ohio Üniversitesinden Wendy Panero'nun başkanlığında yapılan araştırmanın üyelerinden Cayman Unterborn, "Dünya
gezegeninden 15 kat daha büyüklükte ve yarısından fazlası
elmastan oluşan gezegenlerin olabileceğini" söyledi.
Wendy Panero araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Samanyolu galaksisindeki bazı yıldızların çevresindeki karbon yoğunluklu gezegenlerde oluşacak çekirdek ve mantonun ağırlıklı olarak elmastan oluşabileceğini saptadıklarını belirtti.
Panero, elmasların oluşum sürecine ilişkin yaptıkları ve yerkürenin mantosundaki sıcaklık ve basınca uygun koşulların oluşturulduğu laboratuvar araştırmaları sonucunda, dünya ve karbonla zengin diğer gezegenlerde minerallerin meydana gelme sürecini simule eden bilgisayar modelleri geliştirdiklerini söyledi.
Karbon zengini gezegenlerin yapısının farklı olabileceğini, elmasın ısı geçirgenliği nedeniyle çok çabuk soğuyabileceğini belirten Panero, "elmas" gezegenlerde
jeotermal enerji, tektonik tabaka,
manyetik alan ve atmosferin olamayacağını söyledi.
Panero, "Elmas gezegenin
soğuk ve karanlık olacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Araştırmayla ilgili verilerin 6 Aralık'ta yayınlanması bekleniyor.
Daha önce de, Avustralya'nın
Melbourne Swinbourne
Teknoloji Üniversitesi
astronomi uzmanları,
Güneş Sistemi'nden çok uzakta nötron yıldızı etrafında dönen bir gezegenin karbon kütlesinin ihtimal hesaplamalarına göre muazzam basınç altında elmastan müteşekkil olması gerektiğini bildirmişti.
Science bilim dergisinde de yayınlanmış konuya ilişkin makalede, 4 bin ışık yılı uzaklıktaki "elmas gezegen"in hafif elementler olan
hidrojen ve helyumu hiç içermediği ifade ediliyordu.