3 aylık
test döneminin ardından
uygulamaya konan ‘Güvenli internet'
hizmetine talep ilk gün yaklaşık 1000 aboneyi buldu. Yeni uygulamaya ağırlıklı olarak çocuklarını internetin zararlı etkilerinden korumak isteyenlerin ilgi gösterdiği belirtildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) başlattığı
güvenli internet hizmetine ilk gün gelen talep binleri buldu. 3 aylık test döneminin ardından 22 Kasım'da uygulamaya konan ‘güvenli internet' çocukların ve gençlerin internet üzerindeki bilgi kirliliğinden ve zararlı içeriklerden korunmaları amacıyla geliştirildi. Türkiye'de 11.5 milyon internet kullanıcısının, ücretsiz olan güvenli internetinden yararlanmak için internet
servis sağlayıcılarına başvuruda bulunması gerekiyor. Talepte bulunmayanlar internetlerini varolan haliyle kullanmaya devam edecek.
Çocuğu olanlardan ilgi
İnternet servis sağlayıcıları bu hizmetten gerçekten yararlanmak isteyenlerin başvurduğunu açıklarken, çocuklarını internetin zararlı etkilerinden korumak isteyenlerin ilgi gösterdiğini kaydetti. Güvenli internet konusunda yapılan
düzenleme 28 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan
tüketici hakları yönetmeliğinde yer alan bir maddeye dayanıyor.
10 SORUDA GÜVENLİ İNTERNET
1. Güvenli İnternet Hizmeti nedir?
Güvenli İnternet Hizmeti Erişim Sağlayıcılar tarafından altyapısı oluşturularak isteyen kullanıcıların İnternet'ten güvenli hizmet alma seçeneğidir.
2. Güvenli İnternet Hizmetinden yararlanmak için ne yapmak gerekiyor?
Güvenli İnternet Hizmeti için bir program kurmanıza ayar yapmanıza gerek yok. İnternet servis sağlayıcınız ile görüşmeniz yeterli.
3. Bu uygulama ücretli midir?
Bu uygulama ücretsizdir. İnternet servis sağlayıcıları normalde ücretli verdikleri bu hizmeti yeni çıkan kanunla birlikte ücretsiz olarak kullanıcıların yararına sunmak zorunda kalmışlardır.
4. Güvenli İnternet Hizmeti hangi profillerden oluşmaktadır?
Güvenli İnternet Hizmeti, mevcut çocuk profili ve
aile profilinden oluşacaktır.
5.
Çocuk Profili nedir?
Çocuk Profili Psikolog, Pedagog,
Sosyolog ve Hukukçulardan oluşan bir komisyonun belirlediği kriterlere uygun sitelere erişilebilen profildir.
6. Aile Profili nedir?
Aile profilinde
dolandırıcılık,
kumar fuhuş, porno, şiddet,
terör, zararlı
yazılım gibi kategorilerin engellendiği erişimdir. Aile profilinde oyun, sohbet, sosyal medya sitelerine erişilip erişilemeyeceği ayrı ayrı seçilebiliyor.
7. Profilimden istediğim zaman çıkabilir miyim?
Evet. Profillerden istenildiği zaman çıkılabilir. İnternet sağlayıcınızı telefonla arayarak veya internet sağlayıcınızın sitesini kullanarak istediğinizde siteden çıkabilirsiniz.
8. Güvenli İnternet Hizmeti'nin seçilmediği durumda ne olacaktır?
Güvenli İnternet Hizmetini
tercih etmeyen kullanıcının İnternet erişiminde mevcut duruma göre hiçbir farklılık olmayacaktır. Güvenli İnternet Hizmeti'ni seçmeyen kullanıcı zaten kullandığı İnternet hizmetini aynen kullanmaya devam edecektir.
9. Güvenli İnternet Hizmeti'nin dünyada örneği var mıdır?
Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin bu konuda
tavsiye kararları olduğu gibi,
Avustralya,
İngiltere,
İsviçre,
İspanya ve Japonya'da benzer uygulamalar yapılmaktadır.
10. Güvenli İnternet Hizmetinden yararlanırken giremediğim bir siteye girmek için ne yapmam gerekir?
GİH kullanıcıları bir sitenin lüzumsuz yere engellendiğini düşündüklerinde bu siteden hatayı bildirirler. GİH bu şekilde geribildirimlerle daha iyi hizmet vermeye başlayacak.
Ayrıca internet kullanıcısı geçici olarak kullanıcı profilini değiştirerek istediği siteye giriş yapabilir. Burada asıl olan çocukların zararlı sitelerden korunmasıdır.