Facebook’un bu şekilde, internetteki mahremiyet üzerinde yaşanan tartışmaların odağını
Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google’a kaydırmayı hedeflediği anlaşıldı.
Facebook, gizlice bir halkla ilişkiler şirketiyle anlaşarak, Google’ın mahremiyet uygulamalarıyla ilgili eleştirel haberler yapılmasını istedi. Ancak bu strateji amacına ulaşmadı. Blog sahipleri ve basın, Facebook’un perde arkasından yürüttüğü rolü ortaya çıkararak, şirketi kullanmak istediği taktikleri açıklamaya zorladı.
Facebook, gazetecileri ve internet güvenlik uzmanlarını Google’ın Facebook ve benzeri
sosyal paylaşım ağları üzerinden, internet kullanıcıları hakkında bilgi toplama uygulamalarını eleştiren haberler yapmaya yöneltmek için Burson-Marsteller’le anlaştı.
‘AMACIMIZ BİLGİ EDİNMEKTİ’
Facebook, dün yaptığı açıklamada bu stratejinin halkla ilişkiler açısından yarattığı ektiği göz ardı etmeye çalıştı. Bir Facebook sözcüsü, “şirketin Google’a karşı bir karalama kampanyası yürütme amacı taşımadığını ancak Google’ın veri toplama uygulamalarını onaylamadıklarını göstermek istediklerini” söyledi.
Yetkili, “Burson-Marsteller’ın kamuya açık olan bilgilerden yararlanarak internette mahremiyetin sağlanması konusuna odaklanmasını istedik… Bunlar ciddi meseleler ve biz bu konuları ciddi ve şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşmalıydık” dedi.
Google ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.
GOOGLE AÇIK ARA ÖNDE
Facebook ve Google, reklam kapmak ve kullanıcılarının sadakatini kazanmak için kıyasıya
rekabet ediyor.
İnternetteki mahremiyet, birçok şirketin düzenli denetime tabi tutulmaya başlaması ve müşterilerin güvenlik uygulamalarından duydukları rahatsızlıklar nedeniyle şirketlere başkaldırmalarından dolayı oldukça önemli bir konu haline geldi.
Özel araştırma şirketi Ponemon Enstitüsü’ne göre, Google mahremiyet alanında en çok güvenilen ilk 20 şirket arasında 19’uncu. Facebook ise ilk 20’ye giremezken, Panemon Facebook’un sıralamasını açıklamadı.