Tarihinde en çok ön
sipariş aldığı "N8"
telefonuyla
akıllı telefon sektörünü hareketlendiren
Nokia, video çekimi kalitesine bir hayli güvendiği telefonuyla bir ilke
imza atarak 8 bölümlük dizi film çekti. Telefon üretiminin yanında Ovi
uygulama mağazasını da günden güne geliştiren ve
Symbian işletim sistemli telefon satışlarının
iPhone ve
Android telefonları geride bırakacağını belirten Nokia'nın
Türkiye Genel Müdürü Conor Pierce ile Nokia'nın Türkiye'deki durumunu, yeni nesil
akıllı telefonlarını ve uygulama mağazası Ovi'yi konuştuk.
Cep telefonu sektöründe rekabet gün geçtikçe daha da kızışıyor. Satışlara bakıldığında dünya genelinde Nokia'nın durumu nedir?
Nokia, analistlere göre,
pazar payı bakımından, dünyanın bir numaralı
mobil cihaz üreticisi. Lider konumumuzu gelecekte de güçlendirmeye kararlıyız.
Nokia'nın Türkiye'deki satışları nasıl gidiyor? Türkiye'deki satışlar Nokia'nın beklentilerini karşılıyor mu?
Standart şirket politikamız gereği,
ülke bazında rakam açıklayamıyoruz. Şunu söyleyebiliriz; pazar payımız sürekli artıyor. Nokia, değer ve hacim açısından Türkiye'de pazar lideri. Türkiye, net satışlar bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Yerel düzeyde hedefimiz, çözüm önerilerimizi daha da geliştirmek. Bu, özellikle yerel içerik sağlayıcı ve geliştirici ekosistemi oluşturmak açısından önemli. Ayrıca, yeni Symbian telefonlarımız
Nokia N8, C7, E7 ve C6-01'e de odaklanıyoruz.
Nokia, N8 model akıllı telefonunu “tarihimizde en çok ön sipariş verdiğimiz” telefon olarak lanse etti. N8'in bu başarıyı yakalamasının en önemli sebebi neydi?
Nokia N8, önemli kişi, mekan ve
hizmetlere sezgisel olarak bağlanan en yeni akıllı telefonumuz. Bu cihazın, sıradışı içerikler oluşturmak, sevilen
sosyal ağlar bağlanmak ve Web TV programları, Ovi Mağaza gibi en yeni eğlence uygulamalarına erişmek isteyenler için ideal olduğunu düşünüyoruz. Nokia N8, bu çok özel fonksiyonlarının yanında, tüketicilere farklı içerikleri kullanarak geniş
ekranlı video, foto düzeltme gibi ilginç işler yapma fırsatı da verdiği için başarılı bir
ürün. Kampanyamızın sloganı “Teknolojinin kendisi değil, teknolojiyle ne yaptığınız önemli” şeklinde ve bu gerçekten doğru.
Nokia N8'in yanı sıra, C7, E7 ve C6-01 model yeni Symbian akıllı telefonlarımıza da odaklanıyoruz ve bunların Türkiye'de popüler olmasını bekliyoruz.
Akıllı telefon pazarında Nokia hedeflediği noktaya ulaşabildi mi?
2010 yılında özellikle akıllı telefonlar son derece popüler oldu. Akıllı telefonlar Nokia'nın öncelik verdiği bir konu. Nokia, akıllı telefon pazarında çok yüksek bir paya sahip. Bu önemli sektördeki liderliğimizi Nokia N8 ve E serisi mobil cihazlarımızla da kanıtlamış bulunuyoruz. Nokia, bu alanda güçlü ve gerek yeni cihazlarımızla gerekse yeni çözümlerimizle rekabet gücümüzü daha da artıracağımıza inanıyoruz. Akıllı telefonlar ayrıca, katma değerli servisler için de önemli bir temel oluşturuyor.
N8 ve diğer akıllı telefonlarda Nokia'nın Symbian işletim sistemini kullanıyor olmasına, telefonların kapasitesini kısıtladığı gerekçesiyle karşı çıkan kullanıcılar var. Nokia, Symbian'da neden ısrar ediyor? Yeni nesil telefonlarda da Nokia, Symbian'la mı yoluna devam edecek?
Dünya genelinde bir milyarı aşkın insanın çok çeşitli zevk ve ihtiyaçlarına hizmet eden farklılaştırılmış bir ürün ve hizmet portföyü sunuyoruz. Nokia, bunu yapabilmek için üç ayrı
yazılım platformu kullanıyor: MeeGo, Symbian ve Series 40. Bunlar, komple bir
fiyat spektrumu içinde müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir arada kullanılıyor. Önümüzdeki yıllarda 50 milyonu aşkın S3 cihazı sevk etme beklentimiz bunun bir kanıtı. Dünya genelinde diğerlerine kıyasla Symbian akıllı telefon kullanıcı sayısı daha fazla. Bugün dünya genelinde 200 milyonun üzerinde Symbian cihazı kullanılıyor ve her gün yaklaşık 300.000 Symbian akıllı telefon sevk ediliyor. Bu ise dakikada 207'yi aşkın, saniyede ise üçün üzerinde cihaz anlamına geliyor. Symbian gerçekten her yerde.
Symbian
büyümeye devam ediyor; Symbian akıllı telefon satışları geçen yıla göre yüzde 42 arttı. Bu, çarpıcı bir büyüme hızı. Symbian şimdiden pazarın yüzde 40'ına hakim. Gartner'ın akıllı telefon satışları hakkındaki son tahminleri de bize fikir veriyor. Gartner, 2012'de 203 milyon Symbian cihazının sevk edileceğini ve yüzde 39'luk pazar payına sahip olacağını tahmin ediyor. Böylece, yüzde 14,5'lik paya sahip Android ile yüzde 13,7'lik paya sahip iPhone'un önüne geçecek.
Symbian cihazlar,
Brezilya, Çin ve
Hindistan dahil mobil cihazların büyüdüğü pazarların hepsine sevk ediliyor. Symbian, geliştirici dostu. Qt, WRT, Java, Symbian C++, Python, Silverlight ya da
Flash ile kodlama yapan geliştiriciler, günlük sevk edilen 300K Symbian cihazlar için uygulama oluşturabiliyorlar. Nokia da bu süreci her zamankinden daha kolay hale getiriyor; geliştiriciler, üründen ürüne değişmeyen bir platforma ve Nokia Qt SDK ile kullanılabilecek önemli
araçlara sahip oluyorlar. Symbian açık. Herkes Symbian'a katkıda bulunabilir ya da üzerinde geliştirme yapabilir. Symbian her zamankinden daha iyi, kolay, hızlı ve yenilikçi. Symbian3 akıllı telefon satın alanlar, görsel çoklugörevler karşısında daha hızlı ve uyumlu olan kullanıcı arayüzü sayesinde 250'yi aşkın yeni deneyim ve özelliğe sahip olacaklar.
N8'lerin bazılarında bulunan güç problemi nedeniyle telefonların kendiliğinden kapandığı ortaya çıktı. Bu sorunun kaynağı neydi?
Ürün kalitesi Nokia için birincil derece önemli olduğundan, bu soruna çözüm bulmak üzere hemen harekete geçtik. Her tür ürün performansı sorunu gibi bu da Nokia garantisi altında. Yalnızcı sınırlı sayıda N8 kullanıcısı bu sorunu yaşadı ve sorun şu an itibariyle tamamen giderildi.
Nokia ve Intel'in geliştirdiği Meego işletim sistemi kullanıcılara neler sunacak ve ne zaman kullanıcılarla buluşacak?
MeeGo hızla gelişiyor ve gelecekte en önemli mobil bilgi işlem ve internet çözümümüzü, ayrıca kullanıcı deneyimini bu işletim sistemiyle hayata geçireceğiz.
Halihazırda, yeni Symbian akıllı telefonlarımızın tanıtımına odaklanıyoruz. Eskiden de söylediğimiz gibi, MeeGo tabanlı bir cihaz üzerinde çalışıyoruz. Bu cihaz, PC benzeri bir deneyim sunmayı amaçlıyor. MeeGo hakkında önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı bilgi aktaracağız.
Nokia, yeni nesil telefonlarında Microsoft'un Windows Phone 7 işletim sistemine yer verecek mi?
Pazar dedikoduları hakkında yorum yapamıyoruz. Daha önce de belirttiğim gibi, farklılaştırılmış bir ürün ve hizmet portföyü sunuyoruz ve üç ayrı yazılım platformu kullanıyoruz: MeeGo, Symbian ve Series 40. Bunlar, komple bir fiyat spektrumu içinde müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir arada kullanılıyor.
Nokia'nın uygulama sahası Ovi Mağaza'ya kullanıcılar ilgi gösteriyor mu? Hali hazırda Ovi'de kaç uygulama bulunuyor?
Ovi Mağaza'dan günde 3 milyon indirme (yükleme) yapılıyor (dünya çapında,
Kasım 2010). Son 12 ayda dünya çapında 400.000'den fazla geliştirici Forum Nokia'ya katıldı. Nokia, geliştiriciler için milyonlarca yeni potansiyel müşteri
vaat ediyor. 92 geliştiricinin uygulamaları, milyonuncu kez indirilme sınırını aştı. Nokia Qt Yazılım Geliştirme Araç Seti (SDK) ve Qt SDK birlikte 1,5 milyon kez indirildi.
En popüler Nokia cihazlarına yönelik 18.000 içerik ögesi mevcut bulunuyor ve sayı artıyor.
Oyun, çoklu ortam uygulamaları ve kişiselleştirme alanlarında binlerce ücretsiz ve ücretli uygulama/içerik ögesi sunuluyor. 150'yi aşkın cihaz Ovi Mağaza'yı destekliyor. Yayıncılar,
Mayıs ayında pazara sunulan Ovi uygulama sihirbazını milyonlarca müşteriye ulaşmak için önemli bir araç olarak benimsediler. Türkiye, Ovi Mağaza indirmelerinde Avrupa'da birinci, dünyada ise Hindistan'ın ardından ikinci sırada bulunuyor. Türkiye'de bir haftada yapılan Ovi Mağaza indirmelerinin sayısı 1,5 milyona ulaştı ve bu sayı sürekli artıyor. Türkiye Ovi Mağazası'na yönelik faturalandırma sistemini 2011'in ilk yarısında sunmayı planlıyoruz. Böylece, yerel
banka kartlarıyla ve SMS üzerinden ödeme mümkün olabilecek.
Yerel geliştiricilerle işbirliğimizi hızlandırıyoruz. Bugüne kadar İstanbul'da iki geliştirici konferansı düzenlendi. Her birinde yaklaşık 100 yerel geliştirici (kurumlar ve bireyler) ağırlandı.
Ovi'de aynı zamanda müzik kanalı da bulunuyor. Kullanıcılar, Ovi altında istediği her şarkıyı bulabiliyor mu?
Ovi Müzik, Türkiye'nin en büyük yasal online müzik mağazalarından biri. Halihazırda Türk tüketiciler için 5 milyonu aşkın şarkı bulunuyor. 2011'in ilk yarısında Türkiye'de Ovi Müzik alakart mağazasını sunmayı planlıyoruz. Plak şirketleriyle global ve yerel iş ortaklıklarımız var. Universal Music Group,
Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI Music ve çok sayıda yerel bağımsız plak şirketiyle çalışıyoruz. Ovi Müzik, aynı zamanda IMM ve Elec-trip arşivlerine ek olarak yerel MÜ-YAP kataloğunu da kullanıcılarına sunuyor. IMM ve Elec-trip arşivleri, Türkiye'de yalnızca Ovi Müzik ile sunuluyor.
Nokia, “Düşler Atölyesi Programı”nı başlattı. Nokia, bu projeyle neyi amaçlıyor?
2000 yılında, Nokia ve Uluslararası Gençlik Vakfı (IYF),
genç neslin gelişimine yönelik global Make A Connection programını duyurdu. Amaç, gençlerin
yaşam becerilerini geliştirmek ve onları geleceğe hazırlamaktı. Yerel ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından yürütülen ulusal programlar, gençlerin gelişiminde okulda daha iyi performans göstermek, daha yüksek okuryazarlık oranı,
iş bulma ve çalışma ve aktif vatandaşlık gibi önemli sonuçlar elde edilmesini sağlıyor.
Make a Connection programının bir parçası olan Düşler Atölyesi; Nokia, Uluslararası Gençlik Vakfı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından Türkiye'de 2003 yılında başlatıldı. Düşler Atölyesi, 18 şehirde 22 etkinlik merkezinde düzenleniyor. Bu merkezlerde çocuklar ve
gönüllüler plastik sanatlar yoluyla yaşam becerilerini geliştiriyorlar. Düşler Atölyesi, 2003'ten bu yana 2.632 gönüllüyü eğitti ve 92.205 çocuk etkinliği düzenledi.
Çocuklar, Düşler Atölyesi sayesinde sanat aracılığıyla gelişimlerini sürdürüyorlar. Kendilerini sanatla ifade etmeyi öğreniyorlar. Ressam eğitmenlerin rehberliğinde çarpıcı sanat çalışmaları yapıyorlar.
Hedeflerimize ulaştığımızı söyleyebiliriz ve Düşler Atölyesi projesinin Türkiye'deki çocukların önemli bir ihtiyacını karşıladığına inanıyoruz. Bu yüzden, çocukların hayallerine yatırım yapmayı sürdüreceğiz.
N8 ile “@sosyal bilgiler” isminde bir dizi çekildi ve Facebook'ta yayınlandı. N8 ile dizi çekme fikri nasıl ortaya çıktı?
Dünyanın en iyi kameralı telefonu olan Nokia N8, kullanıcılara, Carl Zeiss optikli 12MP kamerasıyla yüksek kaliteli fotoğraflar ve HD kalitesinde videolar çekme imkanı veriyor. Yeni bir teknolojide en önemli şey onu nasıl kullandığınızdır. Tüketicilere bir teknolojiyi farklı biçimlerde kullanmanın yollarını göstermek için 8 bölümlük bir internet dizisi çektik.
Nokia, bir cep telefonu üreticisi… Ancak Nokia, alanı dışına çıkarak geçen yıllarda Booklet 3G isimli dizüstü bilgisayarıyla kullanıcılarının karşısına çıktı. Nokia'nın bu cihazı üretmesindeki amaç neydi?
Bilgi işlem ve mobil sektör arasındaki sınırlar günümüzde çok net değil. Bu alanı sürekli takip ediyor ve değerlendiriyoruz. Nokia, mobilitede bir lider ve mobilite, ister telefon, ister PC, isterse başka bir şey olsun, yaptığımız her işte merkezi rolde.
Intel Atom işlemciye dayanan Nokia Booklet 3G, yeni nesil cep bilgi işlem yeteneklerine odaklanıyor. Bir mini dizüstü bilgisayar olan Nokia Booklet 3G, benzersiz özellikler ve çok özel bir
tasarım sunuyor. Netbook'u andırsa da bir netbook değil. Tek parça alüminyum şasi, HDMI kapı ve HD uyumlu cam ekran, ürüne tam donanımlı bir PC'nin özelliklerini ve performansını kazandırıyor. Öte yandan, netbook'ların rahat taşınma özelliğini de barındırıyor. Nokia Booklet 3G, Ovi Haritalar ile birlikte geliyor. Dahili A-GPS ile sizi doğrudan
haritaya bağlayarak kişiye özel bir harita deneyimi yaşatıyor. Nokia cihaz güncelleyici, Nokia yazılımlarının son versiyonlarının Booklet 3G'ye yüklenmesini sağlıyor. Milyonlarca şarkının yer aldığı Nokia Müzik Mağazası, Nokia akıllı telefon ile mini dizüstü bilgisayar ya da internet arasında senkronizasyonu sağlayan Ovi Suite, Nokia Music for PC Client gibi tüm yazılımlar en güncel haliyle kullanılabiliyor.
HÜRRİYET