İstanbul Teknik Üniversitesi (
İTÜ)
Bilim Merkezi'nde çocukların bu merakını keşfedip geliştirebileceği 'Elektronik ve Robotik Akademileri' başladı.
Akademilere 7-14 yaş arası çocuklar katılıyor. Sekiz hafta sürecek eğitimde çocuklar hoparlör, el feneri, hırsız alarmı hatta
oyuncak robot yapmayı öğreniyor.
Projenin çok başında olan minikleri şimdiden heyecan sarmış. Yapmaya başladıkları
elektronik alet ve robotları bir an önce bitirip kullanmak istediklerini söyleyen
küçük mühendisler, derslerin yapıldığı cumartesi günlerini iple çekiyor. Akademideki çocukların eğitmenliğini ise İTÜ
Güneş Arabası projesini gerçekleştiren ekibin üyelerinden elektronik mühendisliği son
sınıf öğrencisi Orhun Süzer yürütüyor. Çocuklarda bilim ve teknolojiye her geçen gün ilginin arttığını söyleyen Süzer, bu ilginin altında da merak duygusunun yattığını dile getiriyor. Süzer, pratik uygulamanın çocuklarda daha hızlı etki gösterdiğini, kurs bittiğinde her çocuğun kendisinin oluşturduğu bir el feneri, hoparlörü ve oyuncak robotu olacağını ifade ediyor. Çocukların cep telefonu, televizyon gibi elektronik eşyaları sürekli gördüğünü ve bunların nasıl çalıştığını merak ettiğini belirten Süzer, çocukların bu merakının gün yüzüne çıkarılmasına yardımcı olmak gerektiğini vurguluyor.
Akademi, elektronik ve robotik olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Elektronik akademisine 7-11 yaş arası, robotik akademisine ise 11-14 yaş arası çocuklar katılabiliyor.
Kursların 8 hafta sürmesi planlanıyor. İlk üç hafta, iki kursta da temel bilgiler verilip projeler için
ilk adım atılacak. Kursun bitiminde her katılımcı, en azından basit bir elektronik aletin çalışma sistemini ve bu sistemin nasıl kurulduğunu öğrenmiş olacak. Çocuklar, robotik akademisinde bir engele çarptığında onu algılayıp ondan kaçan, el fenerinin ışığını takip eden, yere çizilen bir çizgiyi izleyebilen üç farklı robot yapacak. Elektronik akademisinde yapılması hedeflenen aletler ise basit hoparlör, el feneri ve hırsız alarmından oluşuyor.