İlk üniversitenin kurulduğu, yunan felsefesine ilk cevabın verildiği topraklardan
GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nce akademik hayatı desteklemek ve gelişen eğitim teknolojileri konusunda
hizmet vermek amacıyla
bölge illerinde düzenlenen ''Dünya Astronomi ve
Uzay Etkinlikleri'' dünyada ilk gözlem yapılan mekânlar arasında yer alan
Şanlıurfa'nın
Harran ilçesinde son buldu.
Bölge illerinde düzenlenen etkinliklerin
kapanış töreni,
astronomi ve gök olayları konusunda dönemin merkezi ve dünyanın ilk
İslam üniversitesinin yer aldığı tarihi Harran ilçesinde yapıldı. Etkinlik, astronomi çalışmaları kapsamında çekilmiş ''uzay'' konulu fotoğraflar ile konuyla ilgili resimlerin yer aldığı serginin açılışıyla başladı. Sergiyi gezen
protokol üyeleri ve katılımcılar, daha sonra tarihi mekânda kurulan teleskoplarla
gökyüzünü inceledi.
Bölge
halkı da gökyüzü incelemesini merakla izledi. Halk
yabancı olduğu teleskoptan Jupiter ve diğer gezegenlere bakarak merakını giderdi.
10 BİN ÖĞRENCİYE GÖK BİLİMLERİ ANLATILDI
Proje çalışmaları kapsamında yaklaşık 10 bin öğrenciye gök bilimi ile ilgili bilgilerin aktarıldığı belirtildi.
Bilim adamları ve uzay bilimciler 10 bin öğrencinin merak duygusunu uyandırdığının altını çizerek, "Bu çocuklar, Türkiye'yi uzaya taşıyacaklar. Biz buraya gelirken bu rakamı tahmin edemiyorduk. Bir kişi bile olursa biz yine gelecektik ama bu sayıya bakıldığında gelecek nesil Türkiye'yi uzaya taşıyacağı kanaati doğdu." ifadelerini kullandı.
Bölgede 15 gün süren projeye uzay bilimine ilgi duyan bir grup öğrenci de katıldı. Çalışmaları kapsamında Güneydoğulu çocukların 'ilginç, beklenmedik ve olağan' sorular sorduğunu anlatan GAP İdaresi Eğitim Koordinatörü Bilal Arpaguş, bunun artık Güneydoğu'da sorunların değil soruların konuşulacağı, tartışılacağı bir bölge olacağının göstergesi olduğunu vurguladı.
Şanlıurfa
Valisi
Nuri Okutan ise bölgede düzenlenen bu tarz etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, etkinliğin yapıldığı yerin, bugünkü
modern üniversitenin temellerinin atıldığı bir yer olduğunu ifade etti.
Tarihten alınan ışığın tekrar bilimle medeniyetle taçlandırılacağını vurgulayan Vali Nuri Okutan, ilk bilimin merkezinde olduklarını hatırlattı.
GAP İdaresi Eğitim Başkanı
Sadrettin Karahocagil, törende yaptığı konuşmada, uzayın derinliklerinin tarih boyunca insanlar tarafından merak edildiğini söyledi.
Göklerde inanılmaz bir kâinatın olduğunu dile getiren Başkan Karahocagil, ''Gökyüzünün inanılmaz güzellikleri var. Bunun farkına varmak ve sevmek ayrı bir duygudur. Amacımız, gençlerimizin gökyüzüne baktıkları zaman
yıldız takımlarını tanımalarıydı. Güzel bir etkinlik oldu. Çünkü göklerde inanılmaz bir kâinat var, keşfedilmeyi bekliyor." dedi.
Uzay bilimcilerini sürekli kıskandığını kaydeden Karahocagil, kendisininde uzay tutkunu olduğunu ifade etti. Karahocaoğlu: "Hocalarımı hep kıskanmışımdır, çok zevkli bir iş. Her gün yeni cisimlerle karşılaşabiliyorlar. Uçsuz bucaksız ve sonsuz bir evren var. Bu da onların işini sevdirici hale getiriyor. Benim de bir uzay tutkunu olarak
küçük bir teleskobum var. Zaman zaman gökyüzüne bakıyorum. Böylesi bir proje teklifi gelince hemen üzerine durulmasını ve iyi bir çalışma çıkartılmasını istedim. Bölgedeki tüm illerimizde ciddi fedakârlıklar gösterilerek, 15 gün boyunca devam etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'' şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından bölgede düzenlenen etkinliklerin slayt eşliğinde sunulmasının ardından katkılarından dolayı bazı akademisyenlere plaket verildi.
Törene Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil,
İstanbul Üniversitesi Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan,
Erciyes Üniversitesi Fen-
Edebiyat Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Küçük ile Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler katıldı.