Apple ve Samsung firmaları, yıllardır yargı önünde kapışıyor. Apple, Samsung'u
ürünlerini
kopyalamak ve bu nedenle
patent haklarını ihlâl etmekle suçluyor. Samsung ise buna, karşı
davayla
yanıt veriyor. Yaklaşık 10 ülkede
mahkemeler Apple-Samsung çekişmesiyle meşgul.
Microsoft ve Oracle gibi teknoloji şirketlerine danışmanlık yapan Florian Müller, davalar hakkında çarpıcı bir tespitte bulunuyor.
Müller, "Dünya genelinde açılan yaklaşık 50 dava listesini inceledim. Bu davaların bazıları, daha başka duruşmalara ayrılıyor ve yani toplamda 50 yerine 100'e yakın dava söz konusu olabilir" diyor.
Almanya'da
Galaxy Tab 10.1'e
yasak
Tablet bilgisayar sektörünün iki büyük rakibi Apple ve Samsung'un hukuk savaşı, Almanya'daki son
mahkeme kararı ile yeni bir aşamaya taşındı.
Apple'dan Samsung'a bir
darbe daha
Müller'in Samsung ve Apple ile herhangi bir ticari ilişkisi bulunmuyor. 2010 yılından bu yana bilgi teknolojileri branşındaki patent davalarını inceleyen Müller, Apple ve Samsung'un San Francisco'da uzlaşabileceklerine inanmıyor.
5 yılda gelen başarı
Apple, 2007 yılının başında ilk
iPhone'u piyasaya çıkarmasıyla cep telefonu piyasasında muazzam değişikliklere yol açtı. 2010 yılında
tablet bilgisayar
iPad piyasaya çıktı. Apple, iki ürünle de büyük başarı elde etti, şu ana kadar 200 milyon civarında iPhone, 70 milyon kadar da iPad sattı. Apple, yaklaşık 500 milyar dolarlık borsa değeriyle dünyanın en değerli şirketi.
İnternete bağlanabilen cep telefonları ve
tablet bilgisayarlar Apple'dan önce de vardı. Ancak bu ürünlerin başarısı iOS işletim sistemini entegre etmesinden ileri geliyor.
iPhone'nun piyasaya çıkmasından iki yıl sonra,
Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google firması,
Android işletim sistemini piyasaya sundu. Pek çok farklı cep telefonunda kullanılabilen Android kısa süre içinde büyük başarıya ulaştı.
Amerikan piyasa araştırma şirketi Gartner'ın hesaplamalarına göre, Android bu yılın ilk çeyreğinde dünya piyasasının yüzde 56'sına sahip oldu. Apple'ın piyasa payı ise yüzde 23 civarında.
Steve Jobs'un Android öfkesi
Apple'ın hayatını kaybeden kurucusu Steve Jobs'un Android'den nefret ettiği belirtiliyor. Biyografisini yazan Walter Isaacson'a göre, Jobs, "Android'i yok etmek istediğini çünkü bunun çalıntı bir ürün olduğunu" söyledi.
Apple'ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı
Tim Cook, bir süre önce yaptığı açıklamada, "Başkalarının da kendi buluşlarını yapmalarını istiyoruz. Apple'ın tüm dünyanın geliştirme şirketi haline gelmemesi önemli" şeklinde konuşmuştu.
Apple'ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Tim Cook
Analist Florian Müller'e göre, Cook'un açıklamalarına bakılacak olursa, şirket politikasında çok fazla bir değişiklik göze çarpmıyor: "Eğer Tim Cook, 'Buluşlarımızın başkaları tarafından kopya edilmesini anlıyoruz, ancak sadece bize ödeme yapılmasını istiyoruz' gibi bir açıklama yapmış olsaydı, o zaman iki şirket yöneticisi ve avukatlarının sadece para konusunu görüştükleri bir noktada olurduk. Ancak Tim Cook böyle bir şey söylemedi."
Apple için riskler
Dolayısıyla yargı sürecinin hızlı bir şekilde sona ermesi beklenmiyor. Özellikle Apple için pek çok risk söz konusu.
Piyasa araştırma firması Gartner'ın tahminlerine göre, Samsung, yılın ilk çeyreğinde, Apple'in iPhone'undan daha fazla sayıda Android işletim sistemli cep telefonu sattı. Müller, "Bu branşta ağ etkisinin söz konusu olduğunu biliyoruz. Ağ etkisi kısaca şu anlama geliyor: Bir
platform popüler olduğu zaman, devam eden süreçte de popüler olmaya devam edecektir. Bu nedenle, şu anki rakamlara bakınca mümkün değilmiş gibi görünse de Apple'ın varlığı Android nedeniyle tehlikede" ifadelerini kullanıyor.