Bugün hemen her bilgisayarda sürekli güncellenen bir anti virüs
yazılımı mutlaka bulunuyor. Buna rağmen virüs sorunları hala ortadan kalkmış değil. Bunun sebebi virüs yazılımlarının kötü olması değil. Milyonlarca dolarlık güvenlik yazılımları sektörü ciddi AR-GE yatırımları ile son derece etkili ama virüslerle mücadele için son çarenin bu yazılımlar olması gerekiyor.
Güvenlik anti-virüs yazılımında değil, kullanıcıda başlıyor. İşte artık virüslerin yolunuza çıkmaması için dikkat etmeniz gereken bazı önemli kurallar...
E-
postalara dikkat
İnsanlar sadece başlıkları kendilerine ilginç geldiği için bile e-posta mesajlarını sevdiklerine forward edebiliyorlar. Bu e-postayı gönderen arkadaşınızın ekli
dosyaya hiç göz atmamış olma ihtimali hiç de düşük değil. O yüzden gönderen kişi güvenli bile olsa sizde şüphe uyandıran hiçbir yönlendirilmiş eklentiyi açmamak daha iyi.
Torrent'lerde yorumları okuyun
Torrent ile bir dosya indirecekseniz kullanıcı yorumlarını mutlaka okuyun. Eğer
tercih ettiğiniz
torrent sitesi kendi onay mekanizmasına sahipse onaylı dosyaları indirmeye çalışın. Sahte torrent dosyaları sizin istediğiniz dosya yerine virüs göndermek için hazır bekliyor olabilir...
Özel bir
Windows kullanıcı hesabı oluşturun
Pek çok art niyetli yazılım sisteminize zarar verebilmek için
yönetici haklarına ihtiyaç duyar. O yüzden Windows
Vista veya
Windows 7 kullanıyorsanız, gündelik kullanım için yönetici haklarına sahip olmayan bir
hesap oluşturun ve aksi gerekmedikçe de bu hesabı kullanmaya özen gösterin.
Çok özel bir oynatıcıya ihtiyacınız yok
Sisteminizde çok büyük ihtimalle iyi bir medya oynatıcı program vardır. O zaman durup dururken özel bir oynatıcıya ihtiyaç duyan video dosyaları ne anlama geliyor? Tabi ki virüs! VLC Player gibi ücretsiz bir programınız varsa farklı bir uygulamaya ihtiyaç duymanız çok düşük bir ihtimal.
Sahte uyarılara dikkat
Durup dururken "Sisteminizde virüs tespit edildi" yazan bir uyarı penceresi ile karşılaştığınızda yapmanız gereken tek şey bu pencereyi kapatmak. Zaten bir anti virüs programı kullanıyorsunuz ve kaynağını bilmediğiniz bir tarayıcı penceresi yerine parasını verip satın aldığınız (veya ücretsiz sürümünü kullandığınız) güvenlik yazılımına güvenmeniz gerekli. Bu pencereler genellikle güvenlik yazılımı değil virüs indirmenize yol açacaklardır.
Sahte düğmelerden uzak durun
Art niyetli kişiler virüslerini kullanıcıların merakını kullanarak yayıyorlar. Aslında her hangi bir video oynatmayan bir "Oynat" düğmesi veya aslında virüs indirmek için ayarlanan ama masum görünen bir "İndir" düğmesi dikkat etmeniz gereken tuzakların başında geliyor. Önlem olarak sadece güvendiğiniz sayfalardaki bu tip düğmelere tıklamak önemli.
Google'a da dikkat
Art niyetli kişiler dönem dönem popüler konuları seçip, sadece o aramalarla ilgili tuzak siteler hazırlıyorlar. Google'da yaptığınız ve popüler olan konu veya yazılımlarla ilgili sonuçlara tıklamadan önce site adresine mutlaka bakın ve güvenmediklerinize tıklamayın.
CHIP