HSYK mağduru hakime 'yurt çocukları ve demokrat kararlarına' teşekkür desteği


ESKİŞEHİR (CİHAN)- Suça karışan yurtlarda kalan çocuklara, uyuşturucuya alışmış gençlere sahip çıkılmasını isteyen, milletvekillerine uygulanmadığı için vatandaşa hız nedeniyle verilen trafik cezalarını iptal eden, şiddet gören eşe çiçek alınıp yemeğe götürülmesi gibi kararlar veren, küs tarafları duruşmada barıştıran, Eskişehir eski 1. Sulh Mahkemesi Hakimi Kemal Karanfil'e her kesimden teşekkür yağıyor.

Sulh ceza hakimliklerinin, hukuki olmadığı ve AK Parti'nin bir bürosu gibi çalıştığı gerekçesiyle bu mahkemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmasının ardından, HSYK'nın ara kararıyla tenzili rütbeyle Zonguldak'a düz hakim olarak atanan Hakim Karanfil'e; Eskişehir Barosu Gençlik Komisyonu, demokrat kararları nedeniyle bir teşekkür plaketi verdi.

Suça karışan yurt çocuklarına, uyuşturucuya alışmış gençlere sahip çıkılması için Eskişehir Valiliği ile kendisine yazı gönderen CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de Hakim Karanfil'e, yaptığı uyarı ve gösterdiği duyarlılık nedeniyle teşekkür mektubu gönderdi. Büyükerşen, bu gençler için bir proje hazırlayacakları müjdesini verdi. Hakim Karanfil'e bir teşekkür mektubu da Kocaeli Cezaevi'nde yatan ve kendisi de suça sürüklenen eski bir yurt çocuğu olan H.D.'den geldi. H.D. "Efendim ben sizin idareye anlatmak istediğiniz en büyük örneklerden biriyim. Ben de yurt mağduruyum." diye duygularını dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde HSYK'nın ara kararıyla 10 yaşındaki oğlu Ahmet komada tedavi görmesine rağmen, Eskişehir 1. Sulh Ceza Hakimliği görevinden alınarak tenzili rütbe ile Zonguldak'a düz hakim olarak atanan Hakim Karanfil, ildeki görevi sırasında, hakkında hırsızlık suçundan adli kontrol talebi ile mahkemeye gönderilen iki yurttan çıkma gencin verdiği ifadeleri üzerine harekete geçti. Söz konusu çocuklar ifadesinde, uyuşturucuya, kaldığı çocuk yurdunda alıştıklarını, yurtta kova içerisinde uyuşturucu yakıp dumanını çektiklerini, buradaki bir çok çocuğun uyuşturucu kullandığını, yurttan çıkınca da paraları olmadığı için hırsızlık yaptıklarını, vali ve yardımcılarından kimsenin yurda gelerek kendi sorunlarıyla ilgilenmediğini, 18 yaşını doldurduktan sonra da sokakta işsiz güçsüz suç potansiyeli olarak dolaştıklarını anlattı.

Bunun üzerine Hakim Karanfil, bu çocukların bu tür mağduriyetler yaşamaması ve daha iyi sahip çıkılması için başta Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve siyasi partilere birer yazı gönderdi. Hakim Karanfil yazısında, bu çocuklar konusunda gerekli duyarlılık ve gayretin gösterilmemesinin sosyal hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı gibi, görevi ihmal ve savsaklama suçunu oluşturacağını belirtti. Yetkililerden bu konuda duyarlı olunmasını ve gerekli tedbirlerin alınması talebinde bulundu. Kentteki bir çok avukat da bu konudan kendilerine dava geldiğini ve muzdarip olduklarını belirterek, Hakim Karanfil'e destek çıkması dikkat çekti.

BÜYÜKERŞEN: SOSYAL TRAJEDİYE DİKKATİMİZİ ÇEKTİĞİNİZ İÇİN SİZE MİNNETTARIM

Hakim Karanfil'in mahkeme tutanağı ve ilgili yazıyı gönderdiği Eskişehir'in CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'den de teşekkür mektubu geldi. Büyükerşen, mektubunda, suç işleyen çocuklardan ikisiyle ilgili kendisine gönderilen karar suretlerini okuduğunu, yetiştirme yurtlarından çıkarılan her iki gencin durumlarının tam bir sosyal trajediyi gözler önüne serdiğini kaydetti. Kendisinin bu sorundan ilk defa haberdar olduğunu, bu nedenle Hakim Karanfil'e teşekkür eden Büyükerşen, mektubunda, "Uyarınız üzerine konuyu belediyemizin ilgili olabilecek birimlerine intikal ettirdim. Mevcut mevzular dahilinde neler yapılabileceği ve bu konuda bir projenin ivedi hazırlanması için talimat verdim. Ayrıca, bu konuda diğer kamu kuruluşları ve STK'larla toplantı yapmaya çalışacağım. Bu sosyal yaraya dikkatimizi çektiğiniz için teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

"13'ÜMDE YURTTAN ÇIKARILIP AİLEME VERİLDİM, 4 KEZ CEZAEVİNE GİRDİM"

Bu yöndeki kararları gazetelerde okuyan, Kocaeli Cezaevi'nde tutuklu bulunan H.D. adlı bir mahkum da Hakim Karanfil'e bir teşekkür mektubu gönderdi. Mektubuna, "Sayın hakimim; sizin valiliğe gönderdiğiniz ve medyaya yansıyan söyleminiz, şahsımı alakadar ettiği gibi benim durumum sizin söyleminizin vücut bulmuş halidir." diye başlayan mahkum H.D. şöyle dedi: "Kırklareli yetiştirme yurdunda kalırken 13 yaşında kurumdan çıkartılıp aileme verildim. Sonra eğitimim de bitti. 2000 yılından itibaren işlediğim suçlardan dolayı 4 kez tutuklandım. 2003'den bu yana da cezaevindeyim. Aileme veriliş sebebini öğrendim ve dünyam alt üst oldu."

"13'ÜMDE BENİ AİLEME VERENLERDEN ŞİKAYETÇİ OLDUM SONUÇ ÇIKMADI"

Şahsına gönderilen yazıda, 2003'ün başına kadar yurtta kaldığını, bu tarihten itibaren reşit olduğundan yurttan kendi rızasıyla ilişiğinin kesildiğinin yazıldığını aktaran H.D. yaşadıklarını şöyle anlattı: "13'ümde beni aileme veren tüm sorumlular, reşit olmadığım halde beni cezaevinde yetiştirenler, dönemin başbakanı, adalet bakanlığı hakkında, suça sürüklenmeme neden oldukları gerekçesiyle 'Görevi kötüye kullanma, Anayasa ihlali, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ihlali' gerekçesiyle şikayette bulundum. Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı tarafından soruşturmam yapıldı. Soruşturmamda 2003'e kadar yurtta kaldığım ve sonrasında rızamla ilişiğimin kesildiği belirtilmiş. Bu yazıyı esas alan başsavcı, soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi."

"2003'e KADAR YURTTAYSAM, 2003'E KADAR 4 KEZ CEZAEVİNE GİREN KİM?"

Bu durumun komik olduğunu aktaran H.D. şöyle devam etti: "Ben o tarihe, yani 2003'e kadar yurttaysam. Peki, o zaman 2003'e kadar 4 kez cezaevine giren kim? Daha da komiği, şu anda infaz etmekte olduğum cezamın suç tarihi 12.01.2003'tür. Ben sizin idareye anlatmak istedikleriniz en büyük örneğiyim. Sizden istirhamım bana yardımcı olun.

"BANA YOL GÖSTERİN"

Hukuk mücadelesini, Türkiye dahilinde olmasa da kazanacağını bildiğini, lakin kendisini oyalayacaklarını ve mücadelesinden soğutacaklarını aktaran H.D., "Sizden istirhamım, kimsesiz ve çaresiz olan şahsımın acizane kimsesi ve göresi olun. Bana yol gösterin." dedi.

"GENÇ AVUKATLAR DEMOKRAT KARARLARI İÇİN PLAKET VERDİ"

Öte yandan, Hakim Karanfil'i, Eskişehir Barosu Gençlik Komisyonu üyeleri de ziyaret ederek; verdiği dürüst, demokratik ve örnek kararlarından dolayı teşekkür etti. Genç avukatlar, hukuka, adalete ve demokrasiye verdiği katkılarından dolayı bir de teşekkür plaketi takdim etti.
CİHAN
<< Önceki Haber HSYK mağduru hakime 'yurt çocukları ve demokrat kararlarına'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER