Soruşturmaya bakan Savcı Gökalp Kökçü, önceki gün ‘eksik' olduğu gerekçesiyle iade edilen iddianamesini dün başsavcılığa tekrar gönderdi. İddianamenin iade edilmesinde, hükümete yakınlığı ile bilinen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in şüpheli olarak gösterilmesinin etkili olduğu öne sürüldü. Bu durumun Savcı Kökçü ve başsavcılık arasında krize neden olduğu iddia ediliyor.
Dink soruşturmasına bakan Savcı Gökalp Kökçü, 150 sayfalık iddianamesini önceki gün İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar'dan sorumlu başsavcı vekilliğine göndermişti. Başsavcı vekili, iddianameyi ‘eksik' olduğu gerekçesiyle aynı gün Kökçü'ye iade etmişti. İadenin ardından Kökçü, bir gün sonra iddianameyi ikinci defa başsavcı vekiline gönderdi. Başsavcılık ve Savcı Kökçü arasındaki krize, hükümete yakınlığıyla bilinen Dinç'in şüpheli gösterilmesinin yol açtığı ileri sürüldü.
Başsavcılığın, iddianameye müdahale ederek bazı isimlerin çıkarılmasını istediği iddia edildi. İkinci defa gönderilen iddianamede hangi bölümlerin çıkarıldığı, iddianameye nasıl bir müdahale yapıldığı ise öğrenilemedi. İddianamede 25 kişi şüpheli olarak yer alıyor. Bunlar arasında Engin Dinç, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer yer alıyor. Bu kişilere ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma', ‘kasten adam öldürme' suçlamaları yöneltiliyor.
Savcı Kökçü, iddianamenin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava ile birleştirilmesini de talep etti. Bu davada Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in aralarında olduğu isimler yargılanıyor. İade edilen ilk iddianamede 9 kişi hakkında tutuklama talep edilmişti. İkinci defa gönderilen iddianamede de bazı isimler hakkında tutuklama talebi bulunduğu belirtiliyor. Tutuklanması istenilen kişiler arasında son dönemde yapılan operasyonlarda önemli rol oynayan Dinç'in olup olmadığı bilinmiyor.
İfade verdi: İstanbul Emniyeti sorumlu
Dink cinayetinde gözaltına alınan kamu görevlileri ifadelerinde dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç'i (halen Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı) işaret etmişti. Savcı Dinç'i iki defa çağırmış, ancak aylarca ifadesini alamamıştı. Savcı Kökçü'nün Dinç'i tutuklatmak istediği, hükümetin bundan rahatsız olduğu için ifade işlemini engellediği ileri sürülmüştü. Dinç, geçtiğimiz ay gizlice ifade verdi. Şüpheli sıfatıyla konuşan Dinç, “Suikastte Trabzon Emniyeti İstanbul'u bilgilendirmedi.” iddialarını yalanladı. İstanbul Emniyeti ve İstihbarat Dairesi'ne hem yazılı hem telefonla bilgi verdiklerini açıkladı. Cinayetten İstanbul'un sorumlu olduğunu savundu. Dinç'in sözleri daha önce şüpheli sıfatıyla ifade veren dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler'i yalanladı. Cerrah ve Güler savcılıkta Dink'in öldürüleceğine dair istihbarat notunun İstanbul'a gönderilmediğini söylemişti.
Zaman