Meslek seçimlerinin, mesleklere duyulan ihtiyacın teknolojik gelişmeye bağlı olarak değişmesi sonucu bir sorun olarak çıktığını ifade eden Bireysel ve Aile Terapi Derneği Başkanı Psikolojik Danışman Emine Özdemir, "Hoşlanarak yapacağımız bir işe yönelmek hem başarımızı, hem de mesleki doyumumuzu olumlu etkileyeceğinden mutlu bir yaşam sürmemize katkı sağlayacaktır." dedi.
Yapılan araştırmalara göre, gençlerin meslek seçimi yaparken sıkça yaptığı hataların başında, anne babanın istediği mesleği seçmek ve akran grubunun etkisinde kalmak olduğunu belirten Emine Özdemir, "Gençler yetenekleri ve kişilik özellikleri göz ardı edilip statüsüne bakılarak meslek seçiyorlar. Basının ve çevresinin etkisinde kalarak popüler mesleklere yönelerek, toplumsal ön yargıların etkisinde kalarak, istemediği bir mesleği tercih edebiliyorlar. Meslek seçimi sadece gelecekte nasıl bir işte çalışacağımızı değil, nasıl bir yaşam biçimi istediğimizi de belirleyeceği için önemli bir karardır. Meslek seçmek aynı zamanda kiminle evleneceğini, kiminle arkadaş ortamında olacağını, kimlerle muhatap olacağını da belirlemek demektir." açıklamasında bulundu.
Özdemir, gençlerin meslek tercihini yaparken sağlıklı karar verebilmesi için izlenecek basamakları şöyle anlattı: "Gencin öncelikle 'ben neleri yapabilirim', 'hangi derslerde daha başarılıyım' sorularının cevabını kendisine vermesi gerekir. Yetenek, meslekteki başarıyı ve doyumu etkileyen etkenlerden biridir ve temel gerekliliktir. Seçilecek mesleğin gerektirdiği yeteneğe sahip olmayan kişinin, işinde başarılı olması pek olası değildir. Tam tersi yeteneklerini kullanamayacağı ya da mesleğin gerektirdiği yetenek düzeyi kişinin kapasitesinin altında ise kişinin o meslekte doyum sağlaması mümkün olmayacaktır. Örneğin, sözcükleri ustalıkla kullanamayan, yazılı ve sözlü ifade yeteneği güçlü olmayan birinin dil ve edebiyat programlarında başarılı olması zordur. Meslek seçimi yaparken neleri yapmaktan hoşlanırım sorusunu kendilerine sormaları gerekir. Yetenekler, kişinin hangi mesleklerde daha başarılı olabileceğinin, ilgiler ise hangi işleri yapmaktan zevk alacağının göstergesidir. Hoşlandığınız dersler ve işler, sizin ilginizin belirlenmesinde en önemli ipuçlarıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, 'ilginin uzun süreli' olmasıdır. İlgi duyduğumuz alanlar genellikle yetenekli olduğumuz alanlardır. Bazen de ilgi duyduğumuz alanda yeteneğimiz olmayabilir. Örneğin; müziğe, resme, edebiyata birçoğumuzun ilgisi vardır. Ancak bu alanları meslek olarak seçecek yetenek düzeyine sahip değilsek bu ilgimizi sadece hobi düzeyinde etkinliklerle tatmin etmeliyiz. Hoşlanarak yapacağımız bir işe yönelmek, hem başarımızı, hem de mesleki doyumumuzu olumlu etkileyeceğinden mutlu bir yaşam sürmemize katkı sağlayacaktır."
2014'te en çok tercih edilen meslekler arasında Hukuk, Tıp, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Psikoloji, Hemşirelik, Bilgisayar Mühendisliği, Diş Hekimliği ve Sınıf Öğretmenliğinin olduğunu belirten Özdemir, "Öğrencilerin tercihlerine son şeklini vermeden, rehber öğretmenlerine mesleklerle ilgili mutlaka sorular sormalıdır. İmkanları var ise meslek tanıtım seminerlerine ve üniversite gezilerine katılabilirler. Kitle iletişim araçlarında yayımlanan, meslekleri ve üniversiteleri tanıtıcı programları takip edebilirler. Gazetelerin-dergilerin eğitim köşelerini, meslekleri tanıtıcı yayınları okumaları sağlıklı karar vermelerine yardımcı olur." tavsiyelerinde bulundu. CİHAN