Hong Kong'dan Pekin'i üzen karar


Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Pekin'in desteklediği seçim reformu yasa taslağı reddedildi. Söz konusu taslak iki gündür tartışılıyordu.

Hong Kong'daki 70 sandalyeli parlamentoda 28 milletvekili ret oyu kullanırken, sadece 8 milletvekili 'evet' oyu kullandı. Bu sonuçla taslağın parlamentodan geçebilmesi için gerekli olan üçte ikilik çoğunluğa ulaşılamamış oldu. Oylamanın ardından Parlamento Başkanı Jasper Tsang, vekillerin yasa taslağını veto ettiğini söyledi. Söz konusu tasarının geçmesi halinde bunun muhaliflerin önünün keseceğinden endişe ediliyordu.

Tasarıya göre halk, Hong Kong başkanını 2017'de yapılacak genel seçimlerde ilk kez doğrudan sandığa giderek seçecekti. Ancak muhaliflerin itiraz ettiği konu Pekin yönetiminin, doğrudan aday olma imkânını ortadan kaldırmasıydı. Çin Milli Meclisi Daimi Komitesi, Hong Kong'daki 2017 genel seçimlerinde kendisinin belirlediği ve aday sayısını üçe indiren bir 'Aday Komitesi' şartı getirmişti. Muhaliflerin önünün kesileceği endişesiyle Hong Kong'da Pekin yönetimi aleyhine 11 hafta süren gösteriler yapılmıştı.

Öte yandan, Pekin yanlısı vekillerin çoğu oylamayı boykot etti ve yaklaşık 30 vekil, oylama öncesi binadan ayrıldı. Hong Kong medyasına göre, reform paketine ret oyu verenler arasında Pekin yanlısı bir vekil de bulunuyor.

Hong Kong'da hükümeti çoğunluğu Pekin yanlısı olan ve toplumun değişik kesimlerini temsil eden bin 200 kişilik bir "Seçici Komite" belirliyor ve bu komitede Hong Konglu yerel yöneticiler ve Çin'in meclis üyeleri de bulunuyor.

Hong Kong, İngiliz sömürgeciliğinin ardından 1997'de Çin'e geri verilmiş ve o tarihten itibaren 'bir ülke iki sistem' olarak yönetiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Hong Kong'dan Pekin'i üzen karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER