DİYARBAKIR (CİHAN)- Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında, sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımlar nedeniyle açılan davanın ilk duruşması, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Yaklaşık bir saat süren ilk duruşmanın ardından dava 13 Nisan'a ertelendi.
Diyarbakır'da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink hakkında, 'Terör örgütü propagandası' iddiasıyla açılan davanın görülmesine başlandı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istenen Geerdink, hakim karşısına çıktı. Kimlik tespitinin ardından iddia makamı mütalaasını mahkemeye sundu.
Savcı mütalaasında, sanık hakkında terör örgütünü övücü fotoğraf ve video paylaşımlarında bulunduğu, örgütün üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık ile yaptığı röportaj görüntülerini ve terör örgütünü öven makalelerini sosyal medya hesaplarından paylaştığı, Türkiye'yi, terör örgütü IŞİD'e yardım eden bir ülke gibi göstermeye çalıştığı, bu şekilde birden fazla terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle kamu davası açıldığını hatırlattı.
SAVCI: TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI SUÇUNUN YASAL UNSURLARI OLUŞMADI
Savcı, mütalaasında şu ifadelere yer verdi: "Her ne kadar dava açılmışsa da sanığın terör, cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da resim ya da işaretlerinin asılması ya da taşınması; davaya konu somut olayda sanığın terör örgütünün üst düzey liderlerinden Cemil Bayık ile yaptığı röportaj, yazdığı makaleler ile bu hususta yaptığı haberleri, ayrıca Facebook sayfasından yayınlanması eyleminin gazetecilik faaliyeti olduğu, yine sanığın Twitter hesabından yaptığı açıklamaların da düşünce ve kanaat açıklama niteliğinde olduğu, sanığın terör örgütüne ait üniformayı giydiğine ilişkin hiçbir tespitinin bulunmadığı, bu itibarla sanığın terör örgütünün propagandasını yapmak suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından, CMK'nın 223/2-a maddesi gereğince beraatine karar verilmesi, kamu adına talep ve mütalaa olunur."
GEERDİNK: BEN BİR GAZETECİYİM
Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink ise savunmasında, ifadelerinin cımbızlanarak bir araya getirildiğini belirterek, "Kürt kimliği üzerine Bilgi Üniversitesi'ndeki konferans için yazdığım bazı cümleler var. Van'da bir çocukla yaptığım röportajla ilgili ifadeler var. Savcı, bölücü terör örgütü için üye toplama diye karar vermiş hakkımda. Bu, beni biraz rahatsız etti. Bu röportaj benim Kürt mücadelesini, Kürt kimliğini güçlendirdiğini ama aynı zamanda politize ettiğini ve bu siyasallaşmanın Kürtlerin kimliklerinin bütünüyle yaşayabilmelerini baltaladığını savunduğum bir makalenin bir parçasıydı." dedi.
Geerdink, basın özgürlüğü kapsamında, kapsamın o kadar önemli olmadığını savunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Peki o zaman neden bu davranış beni, varlığımın ta özünden etkiledi? Beni varlığımın özünden etkiliyor çünkü benim kimliğime dokunuyor. Ben bir kadınım, ben bir Hollandalıyım, ben bir Diyarbakırlıyım ama bunlardan daha çok ben bir gazeteciyim. Mesleğimle gurur duyuyorum, bunu özenle ve bağımsız sürdürüyorum."
Duruşmayı, aralarında Wall Street Journal'ın olduğu 15'e yakın yabancı medya kuruluşu da takip etti. Duruşmayı ayrıca, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ile Hollanda Büyükelçiliği'nden de birer heyet takip etti. Duruşma, bir sonraki haftaya ertelendi.
CİHAN