Hollanda basınından Erdoğan analizi: Kaybedeceği çok şey var

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Mart 22 2022
Hollanda Başbakanı Mark Rutte bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. Hollanda'nın önde gelen yayın kuruluşlarından RTL, kritik görüşme öncesi durumu analiz eden ve Rutte'nin Erdoğan'dan 'asıl istediğinin ne olduğunu' ele alan bir yazı yayımladı.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte bugün AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’ye geliyor. Tam sekiz yıl sonra Hollanda ile gerçekleştirilecek bu yakın diplomatik temasta öncelikli konu Rusya’nın Ukrayna’yı işgali olacak. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rutte’nin ziyareti kapsamında “Başta Ukrayna olmak üzere güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulması da planlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Peki, 2017 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Hollanda’dan sınır dışı edilmesinden sonra gerileyen Türkiye-Hollanda ilişkileri son dönemde nasıl bir ivme kazandı? Başbakan Rutte, neden Erdoğan ile görüşmek istiyor? İki lider arasındaki görüşmeler neden önemli?

Hollanda’nın önde gelen yayın kuruluşlarından RTL, kritik görüşme öncesi durumu analiz eden ve Rutte’nin Erdoğan’dan ‘asıl istediğinin ne olduğunu’ ele alan bir yazı yayımladı.

ERDOĞAN ‘FAŞİSTLER’ DİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Yazıda, çok uzun olmayan bir süre önce Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğu vurgulanırken, buna neden olarak Bakan Kaya’nın Hollanda’dan sınır dışı edilmesi sonrası, Erdoğan’ın dört yıl önce yaptığı bir konuşmada Hollandalılara ‘faşistler ve Nazi kalıntıları’ dediği sözleri gösterildi. Karşılıklı atışmaların krizi tırmandırdığı ve iki ülke arasında büyük bir diplomatik anlaşmazlığa yol açtığı vurgulandı.

O zamandan beri iki ülke yavaş yavaş yeniden temas kurmaya başladı. Eylül ayında Hollanda Maliye Bakanı Sigrid Kaag, Afganistan’daki durumu görüşmek üzere Türkiye’ye geldi. Ancak daha sonra Osman Kavala’nın hapiste tutulmasına tepki gösteren ülkelerden biri Hollanda olunca ve büyükelçi krizi çıkmasıyla yine iki ülke arasındaki ilişkiler yeni bir döneme girdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir