Video: Arşiv
Son iki ayda Hasan Cemal, Can Ataklı, İlhan Tanır, Mine Kırıkkanat, Fehmi Koru, Halit Esendir, Eyüp Can Sağlık, Sedat Laçiner, Enver Aysever ve Abdulkadir Selvi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci ve yazarın hesapları ele geçirildi.
Gazetecilerin ortak yönü hükümeti eleştiren bir tutuma sahip olmaları.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı eski başkanı Mustafa Yeşil, YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP milletvekilleri Şafak Pavey, Bihlun Tamaylıgil, HDP milletvekili Selma Irmak, eski CHP Milletvekili Atilla Kart ve Beşiktaş’ın CHPli Belediye Başkanı Murat Hazinedar da hesapları ele geçirilenler arasında.
Hacklemelerden bir kısmında Türk hacker grubu Ayyıldız Tim’in imzası bulunuyor.
Ele geçirilen hesaplardan ya AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan propagandası ya hesap sahibini terör örgütü PKK yanlısı olmakla suçlayan ya da Hizmet Hareketi’ni karalayan paylaşımlar yapılıyor.
İtibarsızlaştırma stratejisinin parçası
Hesapların ele geçirilmesi, hükümetin bağımsız sesleri susturma ve itibarsızlaştırma stratejisinin bir parçası olarak yorumlanıyor.
Özellikle Gezi olaylarından sonra AKP’nin binlerce trolü istihdam ettiği haberleri basına yansımıştı.
@esatreis, @akkulisHD gibi trol hesaplardan genellikle muhalif siyasetçiler, gazeteciler ve akademisyenlere yönelik karalama, küfür ve itibar suikastı paylaşımları dikkat çekiyor.
Trol konusu, internete 2014’te sızan ve Sümeyye Erdoğan ile danışmanı Mustafa Varank arasında geçtiği iddia edilen bir ses kadıyla da gündeme gelmişti.
Sümeyye Erdoğan olduğu iddia edilen kişi Varank olduğu belirtilen kişiye, “Bizim trollere söyle TT kampanyamıza destek versinler.” diyordu.
Hükümetin bağımsız medyayı hedef alan adımları Gezi olayları ve 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sonrası hız kazanmıştı.
15’ten fazla televizyon kanalı savcı emriyle uydudan düşürülürken, İpek ve Zaman medya gruplarına kayyım atanmış, 4 bine yakın gazeteci işini kaybetmişti.