SAMANYOLU HABER- İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren iç hat seferlerini durduracağını açıklamıştı. Ancak İDO’nun hükümetin baskısı sebebiyle kararını bir süreliğine askıya almıştı.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Akfen'in içinde bulunduğu ortaklık tarafından satın alınan İDO’da zararın katlanılamaz boyuta geldiğini söyledi. Ortaklar hükümete yeni bir teklif sundu.
İstanbul Deniz Otobüsleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında özelleştirildi.
HAMDİ AKIN: İDO BU ŞARTLARDA DEVAM EDEMEZ
“İDO'da iç hatlar faaliyetine bu şartlarda devam edemez. Zararına çalışamayız. Burada geriye hiçbir zaman alamayacağımız bir para kaybettik.” diyen Akın, seferlerin aksamaması için ne gerekiyorsa yaptıklarını, ancak zararı düşürümediklerini söyledi.
Ortakların hazırladığı son raporu Türkiye Yatırım Tanıtım Ajansı aracılığıyla hükümete de iletti. Akın, “Hükümetten cevap bekliyoruz. Biz sonuç itibarıyla şirketi devam ettirmeye yönelik tedbirler sunduk.” dedi.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, hükümete sundukları teklifin kabul edilmemesi halinde İstanbul'da iç hat seferlerini durduracaklarını söyledi.
ESKİHİSAR-TOPÇULAR HATTINDA DARBE YEDİ
İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ’nin (İDO) zarar etmesinde İzmit Körfezi’nde (Eskihisar-Topçular) haksız rekabet maruz kalması etkili oldu.
2011 yılında 861 milyon dolar lisans bedeli karşılığında 49 yıllığına İDO’nun işletmesini devralan Tepe-Akfen-Souter-Sera (TASS) ortak girişim grubu ihaleden kısa süre sonra Narlı Feribot İşletmeciliği (Negmar/İstanbul Lines) sürprizi ile karşılaştı.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Eskihisar-Topçular’da ihale sonrasında haksızlıklarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
İzmit Körfezi'nin iki yakası arasında sefer yapan ve İDO'ya rakip olan Negmar'a ait araba vapurları herhangi bir lisans bedeli ödemiyor. Negmar'ın sahiplerinin AKP'ye yakın isimler olduğu belirtiliyor.
HAMDİ AKIN: AĞACI BİZE SATTILAR, KİRAZLARI BEDAVA DAĞITIYORLAR
Negmar lisans bedeli ödemeden “İstanbul Lines” ismi altında Eskihisar-Topçular arasında taşıt ve yolcu taşımacılığına başladı.
İDO’yu alan ortaklıkta yer alan Akfen Holding’in yönetim kurulu başkanı Hamdi Akın maruz kaldıkları haksızlığı, “Ağacı bize sattılar, kirazlara bedava dağıtıyorlar.” sözleri ile dile getirmişti.
İDO hem ihalesiz işletme hakkı veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Tavşanlı Belde Belediyesi’ni hem de Negmar aleyhine çok sayıda dava açtı.
BURSA 3’ÜNCÜ İDARE MAHKEMESİ İDO LEHİNE KARAR VERDİ
İdare mahkemeleri ve Danıştay’dan İDO lehine çıkan kararlardan sonuncusu 6 Haziran 2017’de Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından verilmişti.
Mahkeme, Tavşanlı Belde Belediyesi’nin imar planlarının değiştirilmesine dair verdiği kararlarının yürütmesini haksız rekabete sebebiyet verildiği gerekçesi ile durdurmuştu.
İDO, İstanbul Boğazı'nın iki yakası arasında iç hat seferlerini her an durdurabilir.
“BELEDİYELER DANIŞTAY KARARLARINI KALE ALMADI”
İDO’yu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devralan TASS Denizcilik ve Ulaştırma Hizmetleri AŞ, mahkeme kararlarına rağmen Negmar’ın taşımacılığa devam ettiğine dikkat çekmişti.
TASS şu açıklamayı yapmıştı: “İDO’nun haklılığı bu son kararda olduğu gibi mahkemelerce de onanırken, Tavşanlı Belediyesi ısrarlı bir şekilde bu konuda kesinleşmiş idare mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen hukuka aykırı yeni meclis kararları almaktadır. Ancak İDO’nun hukuksal yönden sürdürdüğü bu haklı savaşı devam edecektir.”
İSKOÇ ORTAK RAHATSIZLIĞINI İLETTİ
2011 yılından beri Eskihisar-Topçular hattının zararını diğer hatlardan telafi etmeye çalışan İDO’nun büyük ortağı Souter kârlı olmasına rağmen iç hatlardan çekilme kararı aldı.
İskoç firma, lisans hakkı kendisinde olan bir güzergâhta Negmar’a aynı hakkın bedelsiz verilmesinden duyduğu hayal kırıklığını ilk günden beri İstanbul Büyükşehir, Kocaeli Büyükşehir belediyeleri ile Ulaştırma Bakanlığı nezdinde ifade etti.
Ortağı Tepe ve Akfen gruplarının da desteği ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) nezdinde de üst düzey temaslarda bulunuldu. Ancak verilen sözlerin tutulmaması TASS’taki hayal kırıklığını ve zararı büyüttü.
İDO, İstanbul Yenikapı'dan Balıkesir Bandırma, Bursa (Mudanya), Yalova şehirlerine sefer düzenliyor.
ESKİHİSAR-TOPÇULAR’IN ZARARI KÂRDAN MAHRUM ETTİ
Mahkeme kararlarına rağmen haksız rekabet şartlarının ortadan kaldırılmaması şirketin kâr tahminlerini altüst etti. İç hatlarda kazanılan para Eskihisar-Topçular’ın zararını düşürmek için kullanıldı.
Konuya yakın bir kaynak, “49 yıllığına İDO’nun işletme hakkını alan TASS Denizcilik ve Ulaştırma Hizmetleri AŞ iç hatları kapatarak mevcut tabloya daha fazla tahammül edemeyeceği mesajını verdi. Bir anlamda rest çekti grup. Seferlerin iptal edilmesi vatandaşı da etkileyecek. Siyasetçilerin buna bigane kalması mümkün değil.” dedi.
“NEGMAR VAKASI BÜTÜN PLANLARI BOZDU”
Aynı kaynak, “Kur artışı, ihale yapıldığında gündemde olmayan Osmangazi Köprüsü ve Negmar vakası grubun bütün planlarını bozdu. Artan maliyetlere rağmen iç hatlarda zam yapmasına müsaade edilmedi. İDO özelleştiriliğinden bu yana kâr yüzü görmedi.” değerlendirmesinde bulundu.
Aynı kaynak, TASS’ın herhangi bir teşvik ya da imtiyaz talep etmediğini, sadece Negmar ve ihalesiz taşımacılık yapılmasına müsaade eden mahalli idareler aleyhine verilen mahkeme kararlarının tatbik edilmesini beklediğini kaydetti.
İDO, Eskihisar-Topçular hattında Negmar şirketinin haksız rekabetine maruz bırakıldığı için İstanbul'da iç hatlardan çekilmeye hazırlanıyor. Negmar'ın ortaklarının AKP'ye yakın işadamları olduğu belirtiliyor.
1 ARALIK 2018’DE İÇ HAT SEFERLERİ DURDURACAKTI
İDO 1 Aralık’tan itibaren Yenikapı-Kadıköy, Sirkeci-Harem (Arabalı vapur), Yenikapı-Bakırköy, Bostancı-Kabataş/Beşiktaş seferlerini yapmama kararı almıştı.
DIŞ HATLARDA DEĞİŞİKLİK YOK
İDO’nun dış hatlarda Yenikapı-Yalova, Yenikapı-Bandırma, Yenikapı-Bursa (Mudanya), Pendik-Yalova feribot ve deniz otobüsü seferleri ile Eskihisar-Topçular arabalı vapur seferleri mevcut tarifeye göre devam edeceği belirtilmişti.