Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı, parmakları sıkıştıran dar ayakkabı giyme veya yanlış tırnak kesiminin tırnak batmasına neden olabileceğini belirtti. Her tırnak batması durumunda bir cerrahi işleme gerek olmadığını belirten Abacı, "Tırnağı düzgün kesmek, dar veya çok geniş ayakkabı giymemek gerekir. Ayakta basma problemi varsa düzeltilmeli, tırnak mantarı varsa tedavi edilmelidir." dedi.
Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı, günümüzde tırnak batmasının sıkça rastlanılan bir sağlık problemi olduğunu belirterek, tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Op. Dr. İlker Abcı, "Parmakları sıkıştıran dar ayakkabı giyme, yanlış tırnak kesimi tırnak batmasına neden olabilir. Tırnak batmasından korunabilmek için tırnağı düzgün (düz kesim ve törpüleme) kesmek, dar veya çok geniş ayakkabı giymemek gerekir. Ayakta basma problemi varsa düzeltilmeli, tırnak mantarı varsa tedavi edilmelidir" dedi. Ayrıca Doktor Abcı, bazen hastaların kendileri tırnaklarının kenarlarını keserek tedavi etmeye çalıştıklarını belirterek, "Bu genellikle tam aksine daha çok batmaya sebep olur. İyileşmeyen şiş doku oluşmuşsa pedikür ile tırnak kenarının kesilip çıkarılması da tırnak batmasını iyileştirmez ve kalıcı çözüm olmaz." dedi.
Tırnak batmasının genellikle ergenlik çağında ve genç erişkinlerde daha çok görüldüğünü belirten Abcı, tedavi açısından tırnak batmasını 'tırnak batmasının yeni geliştiği, henüz işlem gerekmeyen hafif vakalar; ikincisi ise birkaç haftadır devam eden, iyileşmeyen kronikleşmiş vakalar' olarak iki kısma ayırıldığını ifade etti. Her tırnak batması durumunda bir cerrahi işleme gerek olmadığına da dikkat çeken Abcı, "Hafif batma durumunda tırnağın batan kısmının altına bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek uygun olabilir. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan büyümesi sağlanır. Tırnak büyüyünce kavisli değil düz şekilde kesilir. Parmağı sıkıştırmayan geniş veya ucu açık ayakkabı giymek gerekir. Bu sırada batma sebebiyle enfeksiyon varsa ağızdan veya merhem şeklinde antibiyotikler kullanılabilir." şeklinde konuştu.
İleri olgularda tırnak çekimi işlemi yapılarak anormal dokunun alınması ve tırnak kökünün kısmi olarak kazınmasının uygun bir işlem olacağına ifade eden Abcı, "İşlem sonrası aynı yerden batmayı engellemek amacıyla tırnak kökünün batan tarafı tahrip edilir. Bu işlem cerrahi olarak yapılabildiği gibi, fenol veya gümüş nitrat ile kimyasal olarak da yapılabilir." dedi.
Ameliyat işlemi sonrasında hastaların rahatlamak ve tedavi işleminin hızlanması için hekim kontrolünde ağrı kesici ilaçlar kullanması gerektiğini belirten Abacı, hastaların istirahat ederek ayaklarını kalp seviyesi üzerine yükseltmesinin faydalı olacağını vurguladı.
CİHAN