Halkların Demokratik Partisi (HDP), Abdullah Öcalan'a uygulandığını iddia ettiği tecridin bir an önce sonlandırılması, izleme heyetinin hayata geçirilmesi, görüşmelerin hemen başlaması ve tahkim edilmiş ateşkes koşullarının hayata geçirilerek kalıcı barışın sağlanması yönünde hızla adımların atılmasını istedi.
HDP MYK toplantısı, siyasi gündemin değerlendirildiği, koalisyon görüşme sürecinin ele alındığı ve partinin önümüzdeki dönem faaliyetlerinin planlandığı bir içerikle tamamlandı. HDP MYK toplantı sonrası sonuç bildirgesi açıklandı.
"Bugün için siyasi gündemin ilk sırasında yer alan konu, çözüm sürecindeki tıkanma ve buna bağlı olarak yaşanan gelişmelerdir." denilen açıklamada, Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir işleve sahip olan sürecin, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana Öcalan'a uygulanan tecrit ve sürecin seçim kampanyasına feda edilmesiyle önemli bir yara aldığına dikkat çekildi.
"HDP olarak sürecin hızla onarılarak yoluna devam etmesi konusunda gereken sorumluluğu üstleneceğimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak isteriz." denilen açıklamada, "Tecridin bir an önce sonlandırılması, izleme heyetinin hayata geçirilmesi, görüşmelerin hemen başlaması ve tahkim edilmiş ateşkes koşullarının hayata geçirilerek kalıcı barışın sağlanması yönünde hızla adımların atılması gerekliliğinin altını bir kez daha çiziyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Suriye sınırına askeri yığınak yaparak savaş koşullarını hazırlayan hükümetin yeniden uyarıldığının belirtildiği açıklamada, "Rojava devriminin kazanımlarını yok etmeye yönelik bu hamle, IŞİD ile mücadele bahanesiyle Suriye'ye müdahale etmeyi amaçlamaktadır. Hükümetin bu tehlikeli hayalden vazgeçmesini, askeri yığınağı bitirmesini, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirdiği operasyonlara ve saldırılara son vermesini, en son Ardahan'daki provokasyon olmak üzere, son zamanlarda yaşanan benzer birçok olayın faillerinin yakalanarak ivedilikle adalete teslim edilmesini bekliyoruz. Ayrıca yapımı süren kalekol ve askeri amaçlı baraj inşaatlarının da bir an önce durdurulması için hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz. Bu inşaatlar barış sürecini olumsuz yönde etkilemektedir." değerlendirmesine yer verildi.
Barış için tüm toplumun duyarlı olmaya çağrıldığı açıklamada, bu amaçla hayata geçen 'Barış Bloku' çalışmalarına tüm örgütlerle destek verileceği kaydedildi. Bunun yanı sıra savaşa ve Suriye'de askeri müdahalelere karşı demokratik hakların kullanılarak önümüzdeki dönem bir dizi eylemlilik ve parlamento çalışmalarıyla etkin mücadelenin sürdürüleceğinin vurgulandığı açıklamada, ayrıca şu konulara değinildi: "Karadeniz başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki HES inşaatları, Yeşil Yol ve Artvin Cerattepe altın madeni olaylarında olduğu gibi doğa katliamına yönelik tüm projelere HDP olarak karşı durmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Taşeron sistemi ve buna bağlı olarak şekillenmiş çalışma yaşamının sonucu olan işçi ölümleri sürmektedir. İşçi katliamlarına dur demenin ilk adımı taşeron sistemine son vermekten geçmektedir. İş güvenliği ve güvencesi konusunda önümüzdeki dönem çalışmalarımızın yoğunlaşacağını, bu konuda toplumsal muhalefetle birlikte mücadelemizin yükseleceğini belirtmek isteriz."
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ
Açıklamada, "Koalisyon görüşmeleri öncesinde savunduğumuz ilkelerimiz görüşmeler boyunca da bize yol göstermeye devam edecek. 'Demokrasi, Adalet ve Barış' başlıkları altında topladığımız ilkelerimiz koalisyon pazarlıklarına sıkışmamış bir anlayışın ürünüdür ve nasıl bir koalisyon olmalı konusunda ilkesel bir çerçeve sunmaktadır. Koalisyon çalışmalarından bir sonuç alınamamasına bağlı olarak ortaya çıkacak olan bir erken genel seçim konusunda örgütümüz hazırlıklıdır ve çalışmalara başlayacaktır." değerlendirilmesine yer verildi.
HDP'nin önünde Olağan Büyük Kongre olduğunun dile getirildiği açıklamada, "Bunun hazırlıklarına da başlamış bulunuyoruz. Yerel konferanslar ve halk toplantılarıyla öreceğimiz süreç, ekim ayının ikinci yarısında Olağan Büyük Kongre ile tamamlanacaktır." denildi. CİHAN