HDP'den Birleşmiş Milletler'e 'yargısız infazları inceleyin' çağrısı


Hakların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yargısız infazlar ve sivil kayıp iddiaları ile ilgili inceleme başlatması için Birleşmiş Milletlere (BM) dilekçe gönderdi.

Birleşmiş Milletler Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns'e gönderilen dilekçede suç isnat eden kişilerin Türkiye Cumhuriyeti devleti yürütme makamlarındaki en üst yetkili konumda yer alan kişiler olduğu iddia edildi.

HDP'nin başvurusunda Türkiye'de meydana gelen ve halen fail veya faillerinin bulunmadığının belirtildiği bazı olaylara yer verildi. Olaylar sonrası hükümet ve güvenlik bürokrasisindeki temsilcilerin beyanları olaylarla ilgili adil ve gerçek bir yargılama yapılacağı konusunda ciddi soru işaretleri barındırdığının ileri sürüldüğü dilekçede şöyle denildi: "Çatışma sürecinde sivillerin hedef alınarak kurban edildiği bu tür olaylar bakımından yargının yetkisi ağırlıklı olarak hükümetin tasarrufu altındadır. Zira hükümet bizzat sorumlu olduğu olaylar bakımından, kendisini zor durumda bırakacak soruşturma ve kovuşturmaların yapılması konusundaki isteksizliğinin yanı sıra adli işlemleri sürüncemede bırakarak, yargı makamlarından bilgi ve belgeleri gizleyerek olayın aydınlatılmasını engelleyici rol oynamaktadır. Yukarıda açıklanan olaylarda da yer verdiğimiz hükümet temsilcileri beyanlarında polis- asker ve diğer kamu görevlileri ve hükümet kurumlarının rollerini inkar ederek gerçek failler hakkında işlem yapılamayacağını açıkça işaret etmektedir. Daha önce gerçekleşen benzer olaylar bakımından Türkiye cumhuriyeti hükümetleri bugüne kadar adli bir işlem ve soruşturma yürütmemiştir. Benzer olaylarda hükümetin yaklaşımı ve başvuru konusu olaylar sonrası yapılan açıklama ve olası failleri aklamaya dönük girişimler ile soruşturma dosyasındaki işlemlerle ilgili gizlilik kararı verilmesi dolayısıyla kurbanların yakınları ve vekillerinin dosyaya ulaşmada soruşturmaya katılmalarının engellenmesi bakımından da başvuru zorunluluğu doğmuştur."

"HUKUK DIŞI, KEYFİ VE YARGISIZ İNFAZLAR İLE İLGİLİ İNCELEME BAŞLATMASI İÇİN TARAFINIZA ÇAĞRIDA BULUNMAKTAYIZ"

Dilekçenin talep kısmında ise şu ifadeler yer aldı: "Olaylar ile ilgili ulusal mekanizmalar düzeyinde sorumluların ve faillerin açığa çıkarılarak yargılanması temel amacımız ve kaygımız olmakla birlikte yaşadığımız ülkede sivil kayıpları ve yargısız infazlar bakımından yargı ve hükümet uygulamaları "cezasızlık" politikasının halen çok güçlü bir şekilde uygulandığını göstermektedir. Yine en temel korkularımızdan biri de çatışmalı süreçte bu tür yargısız infaz ve toplu sivil katliamlarının bundan sonra da artarak yaşanabileceği ihtimalinin güçlü olmasıdır. Bu noktada uluslararası kurumaların ve işletilecek mekanizmaların yaptırım gücü ve önleyiciliğini önemsemekteyiz. Belirtilen bu sebepler itibariyle, başvurucu ve bildirimde bulunanlar olarak, Raportörlüğünüzün belirtilenler başta olmak üzere bundan sonra gelişecek hukuk dışı, keyfi ve yargısız infazlar ile ilgili inceleme başlatması için tarafınıza çağrıda bulunmaktayız."
CİHAN
<< Önceki Haber HDP'den Birleşmiş Milletler'e 'yargısız infazları inceleyin'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER