Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, Türkiye’nin talepleri esas alınarak oluşturulan göçmen planı üzerinde anlaşamadı.
Türkiye, Avrupa Birliği’nden daha önce 3 milyar euro istemişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bunun yanında her yıl 2 milyar euro daha ve vize serbestliğinin Haziran 2016’dan itibaren başlamasını istedi. Bu taleplerin sunulmasıyla Avrupa Birliği ile yürütülen zirve kilitlendi. Daha fazla AB fonu, AB üyelik sürecinin hızlandırılması ve vizelerin kaldırılması taleplerinin ardından, Avrupa Birliği liderleri bu teklifi görüştü ve taslak üzerinde anlaşma sağlanamadı.
Daha önce anlaşma sağlandı diye haber geçen Reuters, Brüksel’de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sunduğu talepler doğrultusunda müzakere edilen taslak metni ele alan AB liderleri, söz konusu plan üzerinde görüş birliği sağlayamadığını geçti.
Ajansa konuşan bir AB yetkilisi, liderlerin önümüzdeki günlerde plan üzerinde tekrar çalışacağını belirtti.
TASLAKTA NELER VARDI?
Brüksel'deki mülteci zirvesinde Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki görüşmeler sonucunda oluşturulan taslak metne Reuters haber ajansı ulaşmıştı.
Türkiye'nin AB'den taleplerini temel alan taslak metin şöyleydi:
- AB, Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.
- Türkiye'ye 2018 sonuna kadar Suriyeli mülteciler için 3 milyar euro daha teklif edilecek. (Böylece toplam yardım 6 milyar euro'ya ulaşacak.)
- AB, Schengen Bölgesi'ni ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları için vize uygulamasını Haziran sonuna kadar kaldırmayı teklif edecek.