Hazar'ın hukuki statüsü Bakü'de görüşüldü


AŞKABAT (CİHAN)- Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün belirlenmesi için kurulan çalışma grubunun 39. toplantısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirildi. Toplantıya Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın özel temsilcisi İgor Bratçikov, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rehimpur, Türkmenistan Hazar Devlet Komitesi Başkanı Murat Atacanov ve Kazakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Zülfiye Amanjolova katıldı.
2 günlük toplantı sonrasında yapılan basın toplantısında konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Rehimpur, Hazar Denizi'nin hukuki statüsüyle ilgili taslak sözleşmesinin 6 maddesi konusunda anlaştıklarını kaydetti. İranlı yetkili, son 20 yıldır bu konuda görüşmelerin devam ettiğini ve taslak sözleşmede nihai sonuca ulaşmak için önemli bir ilerleme olduğunu dile getirdi.

Ev sahibi Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov ise basın toplantısında Hazar'a kıyıdaş ülkelerin Hazar Denizi'nin statüsü konusunda taslak sözleşmenin tartışmalı noktaları konusunda anlaştıklarını açıkladı. Azeri yetkili, toplantıda Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün taslak sözleşmesi ve kıyıdaş ülke devlet başkanlarının Rusya'nın Astrahan bölgesinde kabul ettiği bildirinin detaylı olarak ele alındığını belirtti. Halefov, en kısa zamanda taslak sözleşme ile ilgili çalışmaları tamamlayarak, Astana'da yapılacak kıyıdaş ülkelerin devlet başkanları zirvesine yetiştirmek istediklerini kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın özel temsilcisi İgor Bratçikov, Hazar'ın altından boru hattı ve kablo çekilmesine yönelik görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. Basın toplantısında bu konuya değinen Rus temsilci, "Hazar'un hukuki statüsüne yönelik taslak sözleşmede boru hatları ile ilgili madde bulunuyor. Bu madde üzerinden görüşmeler devam ediyor. Farklı yaklaşımlar mevcut." dedi.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Hazar'a kıyıdaş ülkeler Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve İran, Hazar'ın statüsünün belirlenmesi için müzakerelere başladı. Devlet başkanları, konuyla ilgili ilki 2002'de Aşkabat'ta, ikincisi beş yıl sonra Tahran'da, üçüncüsü 2010'da Bakü'de, dördüncüsü ise geçen yıl Astrahan'da toplam dört zirve toplantısı yaptı.
CİHAN
<< Önceki Haber Hazar'ın hukuki statüsü Bakü'de görüşüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER