Hayvanların toplanıp yok edildikleri iddiası Meclis'e taşındı


CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, bazı yerel yönetim birimlerince hayvanların yasaya uygun olmayan yöntemlerle toplanıp yok edildiklerine ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Levent Gök, "Okul, üniversite yerleşkeleri, site, apartman veya kurum bahçeleri gibi özel veya genel alanları kendilerine yaşam ortamı olarak seçmiş kedi ve köpekler, bazı vatandaşlar tarafından yerel yönetimlerin ilgili birimlerine yapılan şikâyetlerin değerlendirilmesi aşamasında, yerel yönetimlerin veteriner işleri müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından bu hayvanların gözetilerek korunmaları ve onlara gönüllü olarak bakacakların araştırılıp bulunmaları ve teşvik edilmeleri gerekirken, hayvanların yasaya uygun olmayan yöntemlerle toplanıp yok edildikleri iddiaları yayılmaya başlamıştır." dedi.

Bu konuda Altındağ Belediyesi'nin hayvanların toplanması, rehabilitasyonu, bakımı ve beslenmeleri başta olmak üzere sahipsiz hayvanlara ilişkin hizmetinde görülen eksikliklerin ciddi boyutlara ulaştığı, hayvanlara acı çektirildiği, hayvan haklarının ihlal edildiği, yaşamları yasalarla güvence altına alınmış hayvanların acılı ölümlerine neden olunduğu ya da seyirci kalındığının vatandaşlar arasında üzüntüyle konuşulduğunu dile getiren CHP'li Gök, bir başka açıdan bakıldığında, hayvanların rehabilitasyonu ile görevli kamu kuruluşlarının görevleri sırasında hayvanlara acı çektirmiş olmaları, hayvan haklarını ihlal etmeleri sıradan yurttaşların, özellikle çocukların sahipsiz hayvanlara karşı tutumunda olumsuz etkilenmelere de yol açtığını, saldırı korkusuyla kontörsüz ani tepkiler telafisi güç olaylara adeta ortam hazırladığını söyledi.

Milletvekili Levent Gök, bu bakımdan görevlilerin görevleri esnasında daha dikkatli, sevecen ve koruyucu olmalarının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilke olarak Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahip oldukları Hayvanları Koruma Kanununda değinilen yasal düzenlemeler ışığında eşitlik gerçeğinden hareketle, sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamlarının desteklenmesi gerektiğinden sahipsiz hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muameleden uzak tutulması için gerekli önlemlerin alınması için ilgililere bir talimat verecek misiniz?

Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve ilgili Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esasından hareketle, bunun pratik yaşamda karşılık bulmasını kolaylaştırmak amacıyla bir bölgeyi kendine yaşam ortamı olarak seçmiş ve orada yaşayan kedi ve köpeklere bakan gönüllü gerçek kişilerin veya STK'ların desteklenerek teşvik edilmesi için daha ayrıntılı düzenlemelerin yer aldığı bir yönetmelik için bir tasarımınız var mıdır? Bu doğrultuda bir çalışmayı ne zaman başlatacaksınız?

Sahipsiz hayvanları toplama ve bırakma işlemlerinin önceden yer semt ve zaman olarak duyurulmasını sağlayacak mısınız? Gönüllüsü olan yerlerde gerek normal toplama ve gerekse şikâyetlere bağlı hayvan alma işleminin mutlaka o alanın gönüllüsü ile iletişim kurularak yapılması ve toplanan tüm hayvanların fotoğraflı olarak yayınlanmasıyla toplama ve bırakmanın şeffaf olarak yürütülmesinin yararına inanıyor musunuz? Bu konudaki işleyişi destekleyecek misiniz?

Bulunduğu ortamdan alınarak aşılama ve kısırlaştırma amacıyla Bakımevine götürülen hayvanların, tedavi süreçleri bitene kadar sağlıklı, hijyenik ortamlarda barındırılmalarını sağlamak üzere tedavileri devam etmekte olan hasta hayvanlar için, özel karantina alanları oluşturulmasını sağlayacak mısınız?

Toplanan hasta hayvanların sağlıklı hayvanlarla teması ettirilmemeleri gerektiği halde bu konuda titiz davranılmadığı dikkate alınarak Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki ilgili veteriner hekim ve diğer çalışanların görev sorumluluklarını hakkıyla yapıp yapmadıklarının gerçekçi biçimde denetlenmesi için almayı düşündüğünüz önlemler nedir?

Toplanan hayvanlarla ilgili olarak yasa ve yönetmelikleri ihlal eden tüm uygulamaların dikkatle gözlemlenmesi, yasa ve yönetmelikleri ihlal eden görevlilerin ivedilikle soruşturulması için yeni düzenlemelere duyulan ihtiyaç karşısında tutumunuz ne olacaktır?

Hayvanları Koruma Kanunu çok açık bir şekilde belediyelerin gönüllüleri ile besleme odakları oluşturmasını, ayrıca işyerlerinden artık yemekler toplayarak hayvanlara besleme yapmasını hükme bağlamış olduğuna ve bu yasa çerçevesinde, Belediye gönüllülerce hazırlanan besleme odaklarına mama desteği vermesi, araba ve şoför tahsis edilmesi, işyerlerinden kuruluşlardan artık yemek toplanarak sahipsiz hayvanların beslenmesinin sağlanması, ayrıca parklar ve uygun yerlere tabelalı suluklar konması, kediler için kedi beslenme ve sığınma evleri yapılması konularında gerekli hassasiyeti göstermesi için genel olarak tüm belediyelere, özel olarak Altındağ Belediyesine talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

Yerel Yönetimlerce Sokak hayvanlarının yasaya aykırı bir şekilde toplanmalarının önüne geçmek üzere Orman Su İşleri Müdürlüklerinin, yerel yönetimlerin ve gönüllü STK'nın etkin işbirliğini sağlayacak yeni ivedi düzenlemeler için ne zaman bir talimat vereceksiniz? "
CİHAN
<< Önceki Haber Hayvanların toplanıp yok edildikleri iddiası Meclis'e... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER