OECD’de 5.5 puanla sondan 4’üncü sıradayız. Parasızlık, işsizlik, uzun çalışma saatleri ve kirli hava gibi nedenler Türkleri en mutsuz halklardan birisi yaptı. “Yaşamdan memnuniyet” anketinde Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında 32. sırada yer alıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) verileri ise yaşamından memnuniyet duyan insanların sıralandığı listede Türkiye’nin sondan 4’üncü olduğunu ortaya koyuyor.
Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, 35 ülkenin yer aldığı ankette OECD ortalaması 10 üzerinden 6.5 puan olduğu halde Türkiye, 5.5 puanla en kötü durumdaki ülkeler arasında kendine yer buldu.
Listede zirve Norveç'in… 7.6 ile “halkı hayatından en memnun” ülke Norveç.
Türkiye'nin arkasında ise Macaristan, Yunanistan ve Portekiz yer alıyor.
OECD raporu, Türkiyelilerin hayatından memnun olmamasının başlıca nedenleri arasında hanehalkı gelirinin düşük olmasının geldiğini söylüyor.
Türkiye'de yıllık hane halkı harcanabilir kişisel gelir miktarı 19.139 TL iken (4.833 dolar) OECD ortalaması 30.563 dolar.
İyi eğitim ve yetenekler iş bulmada önemli faktör olarak öne çıkarken, Türkiye'de orta öğretimi tamamlayan 25-64 yaş arasındaki yetişkinlerin oranı yüzde 39'la yine OECD ortalamasının (yüzde 74) oldukça altında kalıyor. Üniversiteyi bitiren erkeklerin oranı ise yüzde 43 iken kadınların oranı yüzde 34.
İnsanlar, neden mutsuz olduğuna dair şu gerekçeleri gösteriyor:
– Kazanılan para yetmiyor.
– İşsiz sayısı yüksek.
– Çalışan kadın sayısı az.
– Çalışma süreleri çok uzun.
– Eğitim düzeyi düşük
– Üniversite bitiren kadınların sayısı az.
– Hava kirliliği sağlığa zarar verecek düzeyde.
– Su kalitesi düşük.