Havalimanında kalp krizi tatbikatı


'Hayata El Ver' adlı kampanya kapsamında Atatürk Havalimanı kabin ve uçuş ekiplerine kalp durması durumlarına müdahale amacıyla eğitim veriliyor. Yaklaşık bir yıldır devam eden bu eğitim uygulaması kapsamında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde görsel tatbikat yapıldı. Tatbikata büyük ilgi gösteren turistler, uygulama eğitimlerinde de kendilerini test etti.

Sağlık Bakanlığı'nın katkılarıyla Tu¨rk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD), Resüsitasyon Derneği iş birliği ve THY desteğiyle devam eden 'Hayata El Ver' projesi kapsamında Atatürk Havalimanı'ndaki kabin ve uçuş ekibine "Ani kalp durması halinde temel yaşam desteği eğitimi." veriliyor.

Bu kapsamda Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde farkındalık oluşturmak için tatbikat düzenlendi. Etkinlikte THY Kabin Eğitim Müdürü Yonca Ceylan, 'Hayata El Ver' projesinde yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Resüsitasyon Derneği ile 2004'ten bu yana çalıştıklarını belirten Ceylan, "Uçuşlarınızda bizimle birlikte huzurlu ve emniyetli bir yolculuk geçirmeniz için her detayı düşünmekteyiz. 4 bin civarında kokpit ekibi ve 8 bin 500 kabin ekibi, uçakta karşılaşılabilecek her türlü sağlık sorununda sizlere destek vermek için bulunuyor." dedi.

Resüsitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran da dünyada ölümlerin nedenleri arasında ani kalp krizlerinin üçüncü sırada yer aldığını söyledi.

Ani kalp krizlerinin yaşanmasından sonra en önemli sıkıntının başarılı kalp destek ve kurtarma işleminin yapılamaması olduğunu belirten Demirkıran, "Ani kalp krizleri nedeniyle dünyada günde 2 bin kişi ölüyor. Bunları kurtarmak mümkün." diye konuştu.

Demirkıran, proje kapsamında Türkiye'nin değişik havalimanlarında, alışveriş merkezlerinde düzenlenen etkinliklerle ani duran kalbi çalıştırma eğitimlerinin verildiğini ifade etti.

TARD Başkanı Prof. Dr. Neslihan Alkış ise 'Hayata El Ver' projesi hakkında bilgi vererek, "Hayatını geri döndürülebilir nedenlerle kaybeden insanları, sevdiklerimizi tekrar hayata kazandırabileceğimizi biliyoruz artık. Ellerimiz, sevdiklerimize hayat verebilir diye yola çıktık. Ekim 2014'te, kalbi yeniden çalıştırma gününde bu projeyi başlattık." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kabin görevlileri tarafından kalp krizi geçiren bir yolcuya nasıl müdahale edileceğine iliştin gösteri düzenlendi. Yolcunun yardım isteği üzerine kabin ekibi, hastayı oturduğu koltuktan yere indirerek sırt üstü yatırdı. Nefes almadığı ve kalp krizi geçirdiği anlaşılan yolcuya kalp masajı ve suni teneffüs yapıldı, elektroşok verildi. Hastanın duran kalbinin yeniden çalışması sağlandı. Ancak bütün bu çalışmalar yapılırken kabin ekibi, aynı zamanda çevre güvenliğini alarak hastanın etrafında kalabalık oluşmasını da engellemeye çalıştı.

Etkinlikte daha sonra pilot adayları, yolcular, turistler ve vatandaşların da aralarında bulunduğu bir gruba 'ani kalp durması halinde temel yaşam desteği eğitimi' uygulamalı anlatıldı. Özellikle yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte yabancı turistler de eğitmenler nezaretinde manken üzerinde kalp durmasına karşı temsili olarak ilk müdahalede bulundu.

Tatbikatta 70 yaşındaki Sebahat Uzun da yerde yatan mankene nasıl suni teneffüs yapacağını ve nasıl ilk yardımda bulunacağını eğitmen uçuş görevlileri nezaretinde test etti. Kızını yolcu etmek için havalimanına geldiğini belirten Sebahat Uzun, kısa süreli de olsa aldığı eğitimden memnun olduğunu dile getirdi. İhtiyaç halinde kalp krizi geçiren bir kişiye yardım etmenin önemli olduğunu belirten Uzun, "Geçtiğimiz günlerde otobüs durağında bir genç rahatsızlandı ve yere yığıldı. Durakta bulunanlar ilk yardımda bulup suni teneffüs yaptırdılar. Daha sonra da genç ambulans ile hastaneye götürüldü. Herkesin bu eğitimi alması lazım." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Havalimanında kalp krizi tatbikatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER