Yozgat'ta kış mevsimiyle birlikte şifalı bitkiler satıcısı aktarlarında iş yoğunluğu arttı. Soğuk algınlığından korunmak için vatandaşlar tıbbi ilaçlar yerine bitkisel tedavilerle iyileşmeyi tercih ediyor. Aktarlar, vatandaşların en çok ıhlamur başta olmak üzere kuşburnu, zencefil, zerdaçal ve tarcın kabuğuna ilgi gösterdiğini söyledi.
Yozgat'ta yaklaşık 15 yıldır aktarlık yapan Ömer Demir, havanın soğumasıyla birlikte satışlarda artış yaşandığını söyledi. Ömer Demir, "Hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlarımız, ilaçlarla değil, bağışıklık sistemini güçlendiren şifalı bitkilerle kendilerini korumaya çalışıyor. İlimizde zaman zaman 4 mevsimi bir arada gördüğümüz oluyor. Mesela sabah, kar yağışı öğleyin güneşli hava akşam ise dondurucu soğuk gibi hava değişiklikleri gribal enfeksiyon hastalıklarına sebep oluyor. Vatandaşlarımızda bu tür hastalıklardan korunmak için çareyi antibiyotik ilaçlarda değil de şifalı bitkilerde arıyor." dedi.
Doğal bitkilerin faydalarının en başında vücut direncini artırması geldiğini belirten, Demir, "Doğal bitkiler, yada diğer adıyla şifalı bitki kullanımı insanlarımızın olası hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Özellikle bu aylarda görülen, gribal enfeksiyon hastalıkları tedavilerinde antibiyotik yerine bitkisel ürünleri kullanmayı tercih ediyor. Şuan en fazla tercih edilen bitkilerin başında ıhlamur, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, narçiçeği, ada çayı, tarçın kabuğu geliyor. Ürün fiyatlar ise ürüne göre değişiyor. Kilosu 25 lira ile 70 lira arasında değişiyor. Ayrıca vatandaşlarımızın özel isteği üzerine burada bu bitkilerden oluşan karışımda yapıyoruz." diye konuştu. CİHAN