Türk Toraks Derneği, yaklaşan kurban bayramı öncesi halk arasında 'köpek kılından bulaşan hastalık' olarak bilinen hidatik kist hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu. Hastalığın, kistli ve hastalıklı olan sakatat, bağırsak ve tırnak gibi artık hayvan organlarından bulaşması nedeniyle kurbanda bu tür organların ulaşılamayacak şekilde gömülmesi gerektiği açıklandı.
Hidatik kist hastalığı, buna neden olan parazitin köpek bağırsağında yaşaması ve köpekler tarafından bulaştırılması nedeniyle halk arasında 'köpek kılından bulaşan hastalık' olarak biliniyor. Köpeklerin bu parazit yumurtalarını dışkı ile doğaya bırakmaları sonucu insan yiyecek ve içeceklerine bulaşabileceğine dikkat çekilen açıklamada, bu yolla çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve-sebzelerden, kirli içme sularından insanlara hastalık geçebileceği belirtildi. Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması hidatik kist hastalığı açısından risk oluşturduğunun kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu yumurtalar otlara bulaştığında, yiyen besi hayvanlarının (sığır, koyun, keçi) karaciğer, akciğer ve dalaklarında sulu kistler oluşturur. Hastalıklı hayvanların sakatatlarını yiyen köpeklerde de bu parazit çoğalmakta ve daha çok yumurtayı dışkısı ile doğaya bırakmaktadır. Köpekler paraziti bu sulu keseleri yiyerek alırlar. Köpek dışkısının değdiği yerlerde oyun oynayan çocuklar veya hastalıklı köpeği seven insanların ellerine bu yumurtalar bulaşır. O eller yıkanmadan, herhangi bir şey yendiğinde o çocuk veya büyüklerin karaciğer, akciğer başta olmak üzere pek çok organında sulu kist hastalığı gelişir. Karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirtiler görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi, kist sıvısı ve zarların öksürükle atılması ve göğüs ağrısı olabilir. Kafa içi tutulumlarda baş ağrısı, kusma, şuur kayıpları görülebilir. Kalp tutulumunda kalp ritm bozuklukları, kalp krizi bulguları, hatta kalp duvarında yırtılma olabilir. Kemik tutulumlarında kırıklar olabilir. Kist patladığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir ve hayati risk olabilir."
Türk Toraks Derneği, hastalıklardan korunmak için şunlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi: "Köpeklere mümkün olduğu kadar çiğ et ve salam gibi ürünler verilmemelidir. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, kaynağı bilinmeyen sular içilmemeli, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Kurbanlık olarak sadece, veteriner kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvanlar satın alınmalıdır. Mezbahalar mümkün olduğu kadar yerleşim yerlerine uzakta kurulmalı ve çevresi köpeklerin giremeyeceği şekilde duvar ya da tel örgü ile çevrilmelidir. Kurban Bayramında kesilen hayvanların kistli ve hastalıklı olan sakatatları ve barsak, tırnak gibi kullanılmayacak olan kısımları açıkta bırakılmamalı, bunları etrafta dolaşan kedi, köpek gibi hayvanların yemelerine izin verilmemeli ve bu maddeleri kedi köpek gibi hayvanların kolaylıkla eşeleyip çıkaramayacağı şekilde toprağı derince kazarak en az 1 metre derinlikteki çukurlara gömülmelidir. Ayrıca kesim sonrası kalan kistli organ atıkları fırınlarda yakılarak imha edilebilirler." CİHAN