Kosova Başbakanı Ramush Haradinac, altı Türkiye vatandaşının kaçırılması hakkında Amerika’nın Sesi Arnavutça Servisi’ne konuştu.
Olayla ilgili başlatılan soruşturmaya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın öfkelenmesine şaşırdığını belirten Başbakan Haradinac, "Kimse çıkıp da Kosova’dan bu şekilde adam kaçıramaz, bu, bir çeşit hırsızlıktır" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haradinac’ın Kosova İçişleri Bakanı’nı ve İstihbarat Dairesi Başkanı’nı görevden almasının bedelini ödeyeceğini kaydetmişti.
Haradinac İçişleri Bakanı ve İstihbarat Dairesi Başkanı’nın yetkilerini aştıklarını belirterek, "Oturma izinlerinin hızla iptal edilmesi, sınırdışı edilmelerindeki gizlilik ve benim konuyla ilgili haberdar edilmemiş olmam İçişleri Bakanı ve Kosova İstihbarat Dairesi Başkanı’nın kovulmalarına neden oldu" ifadelerini kullandı.
Başbakan Haradinac tutuklamaların, vizelerin iptalinin ve sınır dışı işleminin üç saat içinde yapıldığını, bütün bunların kanuni süreçlere uygun yürütülmediğini ve yetki dışında bir eylem olduğunu kaydetti.
'ACELECİ DAVRANILMASI AB ADAYI KOSOVA İÇİN TEHLİKELİ'
Haradinac, bu kişilerin sınır dışı edilmesinde aceleci davranılmasının Avrupa Birliği’ne girmek isteyen Kosova için tehlikeli bir durum olduğunu söyledi. Haradinac, kaçırılan kişilerle ilgili bilgilerin İçişleri Bakanlığı ve İstihbarat Dairesi tarafından iç süreçlerden uygun şekilde geçirilmediği için derhal soruşturma başlatıldığını kaydetti.
Kosova İstihbarat Dairesi Başkanı’nın görevden alınabilmesi için Cumhurbaşkanı’nın onayı gerekiyor. Ancak Cumhurbaşkanı Taci, işten atılma kararlarının işleme konulmasından önce konuyla ilgili kapsamlı soruşturma yapılması gerektiğini söylemişti.
Bu durumun Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkilemesinden endişe edip-etmediği sorulduğunda Haradinac şöyle yanıt verdi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kişisel olarak tanımıyorum. Ancak Türkiye ile uluslararası düzeyde AB’nin de tanıyacağı şekilde stratejik ortaklık kurmayı istiyoruz. Hiçbir konuda önyargılı olmak istemiyorum. Tekrar ediyorum, önemli olan şu; Kosova’da kimse bizim işimizi bizim yerimize yapamaz."
AB'DEN TEPKİ
AB Sözcüsü Maja Kocijancic de Salı günü Kosova’da oturma ve çalışma iznine sahip Türk vatandaşlarının gözaltına alınmalarının ve sınırdışı edilmelerinin yasalara uygun olup-olmadığı konusunda soru işaretleri oluştuğunu kaydetti.
Kocijancic, "Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardındaki isimleri yargı karşısına çıkartmak isteğini anlayabilsek de her türlü suç ve yasa dışı eylem önce yasal süreçten geçirilmeli ve iş sınırdışı uygulaması olduğunda uluslararası kurallara uygun hareket edilmelidir" diye konuştu. Sözcü, AB üyeliği adayı ve Avrupa Konseyi üyesi bir ülke olarak Türkiye’nin bu kurallara uyacağının sözünü verdiğini hatırlattı.
ABD iç soruşturmadan memnun
Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise Amerika’nın Kosova’nın devlet kurumlarının konuyu soruşturma kararlılığından memnun olduğunu kaydetti.
Türkiye, Hizmet okullarını kapatmaları için Kosova, Bosna, Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan gibi ülkelere baskı yapıyor.
Kosova’nın tek havaalanını ve elektrik dağıtım şebekesini Türk firmaları işletiyor. Ayrıca Türk firmalar ülkede 2 milyar dolar değerinde iki otoyol inşa ediyor.