Halkbank davasının ikinci duruşmasında neler oldu: Halkbank davadan mı kaçıyor?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Kasım 6 2019
New York Güney Bölge Savcılığı, Halkbank'ın kendisine yöneltilen suçlamalardan haberdar olduğunu ve belgeyi kabul etmeyerek davadan kaçmaya çalıştığını savundu.
Halkbank, New York’ta 22 Ekim’de başlayan davada “ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delme” suçlamasıyla yargılanmaya devam ediyor.

New York Güney Bölge Savcılığı hazırladığı 45 sayfalık iddianamede, Halkbank’a yönelik “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” dahil 6 farklı suçlama yöneltmişti.
 
İran’a yasa dışı yollardan 20 milyar dolar aktarmakla suçlanan Halkbank, iddiaları reddederken, Savcılık, kargo şirketi FedEx aracılığıyla bankaya mahkeme celbi gönderdiklerini; fakat şirketin bu belgeyi almayı reddettiğini söyledi. Savcılık, bu sebeple Halkbank’ın kendisine yöneltilen suçlamalardan haberdar olduğunu ve belgeyi kabul etmeyerek davadan kaçmaya çalıştığını savundu.

Halkbank davasına, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın hüküm giydiği davaya da bakan Yargıç Richard Berman bakıyor. ABD'de temyiz mahkemesi devam eden Hakan Atilla'nın Türkiye’ye gelişinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından karşılanmış, Atilla bir süre sonra Borsa İstanbul Genel Müdürü yapılmıştı.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Amerika’nın Sesi‘nin haberine göre, mahkemeye, New York Güney Bölgesi Başsavcılığına bağlı savcı yardımcılarıyla bir dönem Halkbank soruşturmasıyla ilgili bankaya danışmanlık ve ABD’de hukuki temsilciliğini yapan King & Spalding hukuk firmasına bağlı dört avukatın katıldığını bildirdi.

Halkbank avukatı Andrew Hruska, ABD’nin Halkbank’ı yargılama yetkisi olmadığını ve reddi hakim talebini iletmek amacıyla duruşmaya katılmak istediğini ifade etti.


 
Savcı Yardımcısı Michael Lockard, böylesi bir katılıma itiraz ederek bunun yasal olarak mümkün olmadığını dile getirdi.

Yargıç Berman, Halkbank’ın yapılacak yeni bir duruşmada sınırlı ve özel kat

Bu haberler de ilginizi çekebilir